wtorek, 12 lipca 2011

Łatwa zupa jarzynowa

                              Uwielbiam zupy, a to jedna z moich ulubionych. Bardzo łatwa zupa jarzynowa, która uda się nawet początkującym kucharzom. Jest szybka w przygotowaniu, lekka, pełna warzyw, pachnąca latem...

 Łatwa zupa jarzynowa


Składniki:
2 l bulionu warzywnego
3-5 kulek ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
5-7 kulek pieprzu czarnego
1 cebula
2 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka w korzeniu
spory kawałek selera
garść fasolki szparagowej
kilka różyczek kalafiora
kilka brukselek 
garść mrożonego groszku
(można dodać ok. szklanki gotowej mrożonki warzywnej, ale to opcja raczej na zimę)
1 serek topiony trójkącik śmietankowy lub warzywny 
łyżeczka mąki
płaska łyżka vegety
pieprz, sól do smaku


 
Do garnka z bulionem wsypuję całe przyprawy, doprowadzam do wrzenia, wrzucam posiekaną cebulę, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, marchewkę i seler, gotuję ok. 10-u minut. Następnie wrzucam różyczki kalafiora, brukselki i fasolkę szparagową, pokrojoną na 2-3 części. Gotuję kolejne 10 minut. Do kubka wrzucam serek, zalewam niecałą chochelką gorącej zupy i rozrabiam dokładnie trzepaczką lub drewnianą gwiazdką, żeby nie było grudek. Kubek wstawiam do zimnej wody i studzę rozrobiony z wodą serek. Dodaję łyżeczkę mąki, ponownie dokładnie rozrabiam. 
Do zupy wrzucam groszek, vegetę i cały czas mieszając (!) wlewam powoli rozrobioną z wodą i serkiem mąkę. Mieszając, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i pod przykryciem gotuję 6-8 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zestawiam z ognia na ok. 15 minut.
Wsypuję pietruszkę, rozlewam do talerzy, do każdym robię kleksik gęstej, kwaśnej śmietany. 
Smacznego! 

Ten przepis bierze udział w akcji:
Trzeci Letni Festiwal Zupy

2 komentarze:

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...