piątek, 23 września 2011

Krupnik Prezydentowej


                         Przepis na krupnik, który robię od lat. Prawdziwy polski krupnik, który smakuje warzywami i kaszą. Bez zbędnych smaków niepotrzebnych przypraw i ziół. Przaśny, ubogi, ale bardzo dobry. Wypróbowany na własnych i obcych dzieciach, które z reguły nie przepadają za tą zupą. ;) Tradycyjny w smaku, ale troszkę nowatorski w wykonaniu, które podpatrzyłam u kogoś z dalszej rodziny i od kogo wiele się nauczyłam w kwestii gotowania.
U mnie w domu rodzinnym nie jadało się krupniku, we własnej kuchni robię go bardzo często od jakichś 12-tu lat. ;)
Do ugotowania zupy potrzebujecie max. 40 minut. 


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej 
  • 2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego (można też po prostu wrzucić 2-3 skrzydełka)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 mała pietruszka w korzeniu
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  •  pieprz, sól do smaku (można dodać łyżeczkę przyprawy typu vegeta, ale niekoniecznie)
  • natka pietruszki 


    1. Kaszę płuczę w garnuszku, 2-3 razy zmieniając wodę.  
    2. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i prażę na nim osączoną kaszę, cały czas mieszając, aż ziarenka wyraźnie się podpieką na lekko brązowy kolor - dzięki temu kasza i wywar będą smakować niepowtarzalnie.
    3. Do wrzącego bulionu wrzucam uprażoną kaszę, nastawiam na średni ogień i wrzucam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, w drobną kostkę selera, cebulę i pietruszkę. Gotuję pod przykryciem do miękkości, ok.20-30 minut. 
    4. Na koniec wrzucam startą na tarce jarzynowej marchewkę, przyprawy, gotuję ok. 5 minut.
    5. Rozlewam do talerzy, posypuję natką pietruszki.



    Przepis dodaję do akcji:


    8 komentarzy:

    1. a ja sie do krupniku przekonac nie mogę, chociaż moje dziecię bardzo lubi :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ja bardzo lubię. Świetne zdjęcia :D

      OdpowiedzUsuń
    3. Uwielbiam krupnik i narobiłaś mi ochoty....chyba ugotuję jutro:-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Uwielbiam krupniczek... ale najbardziej lubię taki z pęczakiem :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Do krupniku, to nikt mnie nie przekona. Nawet, jeśli będzie to krupnik Prezydentowej! ;-)) Ale za to bardzo podoba mi się trzecie zdjęcie :-)

      OdpowiedzUsuń
    6. a ja polecam 3 grzybki suszone na początek wrzucić :) ale nie więcej, dla mnie wtedy właśnie krupnik staje się najlepszym z możliwych :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Krupnik jest bardzo dobry.Użyłam mrożonej włoszczyzny( sama robię).Przepis trafił do mojej księgi sprawdzonych i polecanych przepisów.

      OdpowiedzUsuń
    8. Krupnik bardzo dobry.Polecam.

      OdpowiedzUsuń

    Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
    Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...