wtorek, 11 października 2011

"Caprese" z buraka i białego oscypka

     
                        Burakowych poczynań ciąg dalszy. Inspiracją do tej przystawki była lektura TEJ strony. W oryginalnym przepisie wystąpiła mozzarella, ja uznałam, że lepsze będą polskie konotacje serowe i użyłam niewędzonego oscypka. 


         Jeśli macie możliwość kupienia białego oscypka, zróbcie sobie koniecznie to "caprese". Smakuje fantastycznie! Chciałam tylko spróbować po zrobieniu zdjęć i po prostu nie mogłam się oderwać, dopóki nie pochłonęłam całego! ;) A przy tym tak ślicznie wygląda... ;)



Składniki:

  • 1 burak ugotowany lub upieczony
  • 1/2 białego (niewędzonego) oscypka ( można zastąpić twardą fetą lub innym owczym serem)
  • 50 ml ciemnego octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • duża szczypta pieprzu, majeranku i ziół prowansalskich
  • sól do smaku (ja dałam bardzo niewiele, ponieważ ser był dość słony)
  • skórka otarta z cytryny
  • koperek i kremowy ocet balsamiczny do dekoracji

1. Zrobić sos: wymieszać w kubeczku ocet winny, cukier, sól i zioła aż do rozpuszczenia, potem połączyć z oliwą.
2. Buraka obrać, pociąć na cienkie plastry, ser także pociąć na plastry tej samej grubości. Ułożyć na przemian na talerzu w okrąg, polać sosem, odstawić na 10 minut. Posypać skórką cytrynową i udekorować kremowym sosem balsamicznym i koperkiem. Podawać z bagietką. Pyszności! :)

 

11 komentarzy:

  1. szalejesz szalejesz
    wygląda pięknie i tak pewnie smakuje, a u mnie takie zwyczajne rożki tylko

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to ładne!!!!
    Ja ostatnio mam ochote na buraki, bo sie skapnęłam,że bardzo rzadko goszczą na stole:(
    slicznie to wygląda i pewnie smakuje:)
    Margoja

    OdpowiedzUsuń
  3. co będę się rozwodzić - pyszne, proste i piękne, i tyle

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie kolorystycznie i smakowo również.....:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. super wyglada kolorystycznie i pewnie smakuje swietnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne! Zakochałam się, na serio. Sama wyobraźnia już pokochała ten smak, jutro zrobię na żywca;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też chodziło mi po głowie zrobienie caprese z burakiem, ale znowu mnie wyprzedziłaś ;-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajowe!! Strasznie musi być dobre!! Moge porcyjkę?:)
    Pozdrówka!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Łaaaaał, świetne caprese, super pomysł, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna wariacja na temat klasycznej sałatki z pomidorów i mozzarelli, a że ostatnio przekonuję się do buraków, więc może niedługo się skuszę.

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...