wtorek, 11 października 2011

Tarama - pasta/dip z kawioru


                  To mogłaby być bardzo kontrowersyjna pozycja w każdym europejskim menu. To pasta z kawioru, którą można uwielbiać albo szczerze znienawidzić i już nigdy nie tknąć. Lub zamawiać za każdym razem, kiedy nadarzy się okazja. Bo trzeba Wam wiedzieć, że rzadko można ją spotkać w tureckich czy perskich knajpkach w Niemczech, a w Polsce pewnie jeszcze rzadziej. 


             Ale spróbować warto, bo to prawdziwy rarytas. Jada się ją jako przystawkę z oliwkami i chlebkami pszennymi, takimi jak płaski turecki czy chlebek naan lub właśnie z pszennymi, zezłoconymi tostami.
       Zrobiłam ją wg oryginalnego tureckiego przepisu z pięknie wydanej książki "Türkei - das Kochbuch" ("Turcja - książka kucharska") Sylvii Winnewisser.



Składniki:

  • 2 kromki pszennego chleba
  • 100 ml mleka
  • 50 g czerwonego kawioru (u mnie z pstrąga)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Z chleba odcinamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę i namaczamy w mleku. Kiedy namoknie, lekko odciskamy z nadmiaru mleka. Przekładamy do pojemnika blendera. Cebulę i czosnek siekamy, dodajemy do odciśniętego chleba, posypujemy papryką, dodajemy kawior i wszystko gładko miksujemy. Oliwę łączymy z sokiem z limonki tak, jakbyśmy robili majonez - trzeba to zrobić stopniowo i powoli. Następnie połączoną oliwę i sok dodajemy w taki sam sposób do pasty, powoli i partiami cały czas mieszając, aby powstała gładka, kremowa masa.
Schładzamy przez 2 godziny w lodówce, podajemy z pszennymi tostami lub chlebkiem naan i oliwkami.


Przepis zgłaszam do akcji:


9 komentarzy:

  1. piękny ma kolor, ciekawe czy odważyłabym się spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbować pewnie byś się odważyła, ale czy byś DALEJ jadła? To jest dobre pytanie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawioru nie lubię, ale taramę o dziwo tak :) Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. kolor cudowny, ale kawior mimo wszystko nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja to zachwycam się pięknymi zdjęciami... :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, kolor zdecydowanie piękny, ale ja raczej to bym się znalazła w tej drugiej grupie - nienawidzących:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie się prezentuje,ale ja się raczej nie odważę :) Piękne zdjęcia ...Miłego dnia Kasiu :=)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam kawior także to cos dla mnie !!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale się wkręciłaś w tą akcję, jak wygrasz, to przynajmniej do Polski przyjedziesz choć na chwilkę :)
    Świetna pasta, wygląda wspaniale, pewnie jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...