sobota, 8 października 2011

Tosty z wędzoną rybą na pierzynce z dyni


                      Pełnoziarniste tosty, wspaniale chrupiące, z wędzoną, pyszną sielawą. Jako dodatek do suszonej dyni, wymieszanej z ziarnistym serkiem i skarmelizowaną cebulą i świeżym szczypiorkiem. Aż do pierwszego ugryzienia nie dało się przewidzieć, jak będą smakować. Jak wspaniale będą smakować... To była nasza wczorajsza kolacja. A dziś przed śniadaniem przywitał nas huragan z lodu, wiatru i deszczu, który padał niemal poziomo. A że zostawiliśmy otwarte okno, warstwa drobnego lodu pokrywała prawie pół podłogi. Zima idzie... :)


Skłdniki:
  • 5-6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
  • masło do posmarowania chleba i 1 łyżka do podsmażenia warzyw
  • wędzonej sielawy lub innej ryby (ale sielawa ma mięso wyjątkowo smaczne i zwarte)
  • 1 mozzarella 125 g
  • 120g dyni (ja miałam dynię piżmową - butternut)
  • 2 duże łyżki serka wiejskiego, dokładnie odsączonego na ręczniku kuchennym)
  • 1 łodyga zielonej cebulki (grubego szczypioru) 
  • 1 szalotka 
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny i oregano do posypania tostów


1. Rybę dokładnie oczyścić z ości, podzielić na małe kawałki, ale nie rozdrabniać. Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nagrzać do 200°C.
2. Tosty rozłożyć na dużej blasze, posmarować cieniutko masłem.
3. Drobno posiekać chili, a szczypior w krążki 3-4 mm.
4. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle, lekko podsmażyć, uważając, aby się nie przypaliła, dodać dynię, mieszając podsmażać ok. 2 minut. 
5. Posypać pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem. wlać wino, przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić ok. 3 minut. Odkryć pokrywkę, odparować resztę płynu i wyłożyć warzywa do miski, schłodzić lekko.
6. Do warzyw dodać odsączony serek, drobno posiekaną papryczkę, zieloną cebulkę, doprawić pieprzem i solą, ewentualnie jeszcze odrobiną pieprzu ziołowego. Mozzarellę pokroić na bardzo cienkie plastry.
7. Na tosty nakładać warstwę pasty dyniowo-serkowej, na to rozkładać kawałki wędzonej sielawy, a koniec mozzarellę. Nie wolno przeładować tostów, żeby nie zamokły i pozostały kruche. 
8. Posypać czarnym pieprzem i oregano. Piec ok. 15-20 minut. Smacznego! :)

 

Tost do akcji: 

7 komentarzy:

  1. ha! a u mnie dzisiaj też tosty! zamienimy się?

    OdpowiedzUsuń
  2. Egzotyczne, ryzykowne, intrygujące połączenie tak rożnych od siebie składników. Aż mnie ciekawość zżera!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu nie bądż taka daj jednego schrupać,tak smacznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Libraia - oj,też się zastanawiałam czy będą tak dobre, jak sobie wyobraziłam połączenia smakowe. ;) Może sobie zrobicie w domu? ;) Mnie ciekawość zżera, jak by Wam smakowało... :) Dziękuję za komentarze i odwiedziny! :)
    Evitka - bierz tosta, a najlepiej przepis, bo te wirtualne tylko ładnie wyglądają, ale niestety nie smakują! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu, dzięki za sugestię, że powinnam zainstalować sobie inną przeglądarkę. Zrobiłam to i teraz mogę bez problemu zamieszczać komentarze.

    Fajne tosty. Też wymyśliłam tosty z dodatkiem mozzarelli na konkurs i jeśli je zrobię i zamieszczę przepis na blogu, ktoś może pomyśleć, że ściągnęłam pomysł od Ciebie. Wyprzedziłaś mnie :-)) Mój pomysł jest jednak nieco inny. Jeszcze się zastanowię, czy opublikować. Zależy od tego, czy będą mi smakowały. Twoje, w każdym razie, wyglądają bardzo apetycznie.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. No proszę! O takim połączeniu bym chyba nie pomyślała :) U mnie dynia też czeka na swój wielki dzień... Jest duża, więc zamierzam z niej dużo stworzyć :). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...