sobota, 14 kwietnia 2012

Biała kiełbasa marynowana w ciemnym piwie


            Taką kiełbaskę zrobiłam na obiad w II dzień Świąt Wielkanocnych.  Zainspirowała mnie Ewa swoim przepisem na kiełbaskę marynowaną w czerwonym winie (przepis tutaj). Spodobał mi się pomysł całonocnego marynowania białej kiełbaski, a że do kiełbasy generalnie preferuję piwo, w nim właśnie postanowiłam zamarynować. Marynowanie przedłużyłam do 24 godzin i upiekłam z cebulą i ziołami. Efekt zaskakująco smaczny, posmak piwa w zapieczonej kiełbasie mocno wyczuwalny, wszystko razem smakowało jak dla mnie... bardzo po polsku!
Najlepiej wziąć ciemne piwo typu "koźlak", o głębokiej barwie, w smaku mocno palone, intensywne, z dużą zawartością ekstraktu (ja użyłam ciemnego piwa Andechs, z polskich odpowiedników polecam Żywiec Porter, Okocim Palone, Okocim Porter).
Marynowana przez 24 h w ciemnym piwie, następnie pieczona w miodzie, piwie, cebuli i aromatycznych przyprawach biała kiełbasa smakowała naprawdę świetnie. Dla wszystkich amatorów mięs i kiełbas danie idealne. :)           
Ewo droga, dziękuję za inspirację, kolejny raz uściski dla genialnej Mamy! :)

 
Składniki (dla 2-3 osób):
  • 6 kiełbasek białych
  • 1 butelka piwa ciemnego
  • 1-2 duże łyżki łagodnego miodu (jeśli ktoś lubi, może użyć intensywnego miodu, jak np. spadziowy czy gryczany, trzeba pamiętać jednak, że będzie później dość mocno wyczuwalny)
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub kukurydzianego
  • 2 cebule pokrojone na niezbyt cienkie krążki
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego - opcjonalnie
  • pieprz, sól do smaku


1. Kiełbasę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać piwem (powinna być w nim całkiem zanurzona), przykryć naczynie lub zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 24 h.
2. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 200°C, z kiełbasy odlać piwo (zachować!) i na wierzch kiełbasek położyć całą pokrojoną cebulę.
3. Przygotować marynatę: z pozostałego piwa odlać 3/4 szklanki, dodać miód, wszystkie zioła i przyprawy, nieco mielonego czarnego pieprzu, posolić dobrze do smaku i dokładnie wymieszać. Dodać olej i ponownie dobrze wymieszać. Zalać kiełbasę i cebulę połową marynaty, wstawić do nagrzanego piekarnika na dolny ruszt. Zapiekać przez 20-30 minut, aż połowa płynu wyparuje.


4. Polać pozostałą marynatą i przełożyć naczynie na górny ruszt. Zmniejszyć temperaturę do 180°C.
Piec aż cebula i kiełbasa wyraźnie się podpieką, a z marynaty utworzy się aromatyczny, ciemnozłoty sos. Podawać gorące. Ja zrobiłam do tej kiełbasy marchewkowo-ziemniaczane puree i podałam z chrzanem, ćwikłą i musztardą kremską.




20 komentarzy:

  1. Już wiem co będzie w poniedziałek na obiad :) wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! ;) Oby tak samo smakowało. :)

      Usuń
  2. O tak ta od Ewy bardzo smaczna ,teraz muszę zmarnować w piwku bo też się prezentuje wybornie.Biała kiełbaska jest moją ulubioną kiełbaską :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kasieńko;) Z piwkiem też jest dobra, ja marynuję w różnych alkoholach typu: wino czerwone, koniak, piwo ciemne, brandy... wszystkie wersje są mega pyszne , w winie jest najdelikatniejsza;)

      Usuń
    2. Kasiu, Ewo, cóż mogę rzec więcej...! :))

      Usuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda kiełbasa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, nie tylko wygląda, ale i smakuje! :))

      Usuń
  4. Kasiu, miło mi, że Cię zainspirowałam, pisalam w odpowiedzi do drugiej Kasi, że i w piwie i w koniaku i innych alkoholach też marynowałam, może zrobię taką z koniakiem i.... nie napiszę czym, to dopiero jest bombowo pyszna kiełbaska;) Twoja wygląda i smakuje anpewno przepysznie;) zdjęcia jak zawsze cudne;)

    Jeszcze raz dziękuję, że Cię zainspirowałam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to koniecznie zrób, muszę zobaczyć, co to za tajemniczy składnik! :) I nie dziękuj mi, dobra kobieto! To ja dziękuję! :D

      Usuń
  5. Pychota! Robiłam kiełbaskę w piwie, bardzo nam smakowała. Twoja wygląda tak apetycznie,że mimo późnej pory chętnie bym ją zjadła :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis, chociaż wiem, że nie spróbowałabym tego dania, bo po prostu nie lubię białej kiełbasy. Natomiast, męskie grono na pewno byłoby zachwycone :-)))

    OdpowiedzUsuń
  7. choć nie przepadam za kiełbasą to myślę, że bym się skusiła na Twoje danie:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm nigdy nic nie marynowałam w piwie, ale chyba czas najwyższy, akurat mam w lodówce białą kiełbasę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak tylko dorwę kiełbaskę białą to też muszę spróbować to zrobić,bo wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis. Taka marynowana w piwie kiełbasa musi smakować wyśmienicie. Też bym ją zjadła mimo, że jest tak późno ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny przepis, ale jedna uwaga: a mianowicie Okocim Porter przed Żywiec Porter :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie! Moja rodzinka byłaby zachwycona takim daniem:)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajna kiełbaska:) uwielbiam białą- pieczoną :) w piwie też marynowałam, ale nie ciemnym.

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. solidne porządne jedzenie, to lubie.

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...