wtorek, 14 lipca 2015

Pasta z avocado / Avocado Brotaufstrich


              I kolejna po serze piwnym pasta do chleba, ale  tym razem nie na bazie sera czy twarogu - zależało mi na zachowaniu delikatnego, aksamitnego smaku oraz jasnozielonego koloru avocado, jednocześnie chciałam, żeby pasta nie przypominała guacamole.
              Przepis, który najbardziej zbliżony był do moich oczekiwań znalazłam na stronie www.chefkoch.de, w nim bazą pasty jest avocado i ciecierzyca. 
Ja do mojej pasty użyłam ugotowanej zielonej fasolki mung - jest mniej mączysta, dużo delikatniejsza w smaku od cieciorki i... jest zielona! :) 
Pasta wyszła świetna, pasuje idealnie do białego pieczywa, sprawdzi się też z pewnością jako dip do jasnych mięs i blanszowanych warzyw. Wypróbujcie, gorąco polecam!


                 
Składniki na ok. 300 g pasty:

  • 1 duże dojrzałe avocado
  • 3/4 szklanki ugotowanej do miękkości zielonej fasolki mung
  • 1 szalotka posiekana
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 zielonej papryczki chili, posiekanej
  • 1 mała cytryna (skórka i sok)
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • biały pieprz, sól
  • kilka łyżek oliwy z oliwek bardzo dobrej jakości
  • listki świeżej kolendry 



1. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, odłożyć. Obrane avocado, fasolkę, cebulę, czosnek, masło orzechowe, 2 łyżki oliwy i sok z cytryny przełożyć do szklanej miski, zmiksować na gładkie puree. Dodać papryczkę, cukier i przyprawy, dokładnie wymieszać, spróbować, ewentualnie doprawić, schłodzić ok. 2 h.

2. Podawać polane oliwą, udekorowane listkami kolendry lub płatkami chili i startą skórką cytrynową. Najlepsze z białym pieczywem i grillowaną piersią z kurczaka. :) 



16 komentarzy:

  1. Świetna pasta. I można kombinować w składnikach. Pewnie soczewica zielona też się nada, co?;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam guacamole, i w ogóle awokado na wszelkie możliwe sposoby, więc taką pastę przyrządzę z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam. Świetnie ta pasta wygląda. Uwielbiam gucamole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam już wiele wersji pasy z awokado, ale jeszcze nigdy nie łączyłam go z fasolką mung - bardzo jestem ciekawa tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie :)

    Zapraszam na mój blog - http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis. Na pewno spróbuję w weekend, mam nadzieję że mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na pastę :)
    Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
    Na pewno o większości nie mieliście pojęcia !

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę przyznać, że połączenie masła orzechowego i avokado brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  9. Pasta ma piekny kolor,ale gdzie Ty Kasiu sie podziewasz ? Ewa

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny kolor i smak :) Dawno włączyłam avokado do naszego jadłospisu :) Odżywiając się zdrowiej zadbaliśmy też o zdrową wodę w domu, założyliśmy filtr redox fitaqua, z którego woda wzmacnia naszą odporność.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda wyśmieniecie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...