Strony

wtorek, 19 lipca 2011

Kotlety szwajcarskie

                           
                      To jedno z ulubionych dań mojej córki. Ona uwielbia schabowe i żółty ser, więc dla niej to idealne połączenie. ;) My też z chęcią zjedliśmy dla odmiany coś niezdrowego i kalorycznego. :)

Kotlety szwajcarskie


Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  • 6 grubych słupków sera żółtego
  • 6 cienkich słupków sera gorgonzola
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny, sól
  • słodka papryka
  • jajko, mąka, bułka tarta do panierowania
  • masło ghee (sklarowane) do smażenia


Plastry schabu niezbyt mocno rozbiłam tłuczkiem,  posmarowałam każdy z jednej strony rozgniecionym czosnkiem, z drugiej posypałam przyprawami (oprócz papryki słodkiej), ułożyłam jeden na drugim na talerzu, odstawiłam na 2 h do lodówki
Na każdy plaster mięsa kładłam na brzegu słupek sera żółtego, na niego słupek gorgonzoli, posypywałam papryką słodką i zawijałam kotlety jak krokiety. 
Kładłam na rozgrzane masło, obsmażyłam na średnim ogniu. 
Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem zapiekłam w piekarniku nagrzanym  do 180°C przez ok. 1/2 h. Zdjęłam pokrywkę i zapiekałam dalsze 10 minut, żeby odparować wilgoć.
Podawałam z koperkowymi ziemniaczkami i mizerią.

5 komentarzy:

  1. ale fajny obiadek;) nic to, że kaloryczny, ważne że tak smaczny

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, smaczny. Właśnie zjadłam ostatniego na zimno! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym podkradła kilka na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie czuję się kompetentna aby komentować dania mięsne...ale spytałam eksperta tu u nas...podobaja się:)

    OdpowiedzUsuń
  5. też bym sobie zjadła...;) wyglądają na smakowite

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.