Strony

czwartek, 19 stycznia 2012

Spaghetti z prażonymi warzywami


                        Troszkę inny sos do makaronu. Prażone, a  następnie duszone w sosie pomidorowym warzywa, które pozostają lekko chrupkie i pełne smaku. Proste i jednocześnie wyjątkowe danie, które można przygotować w niespełna 40 minut. Można podać z makaronem o dowolnym kształcie, najsmaczniejsze jednak, moim zdaniem, z jakimś drobnym lub cienkim, jak np. spaghetti.



Składniki:
  • 300 g makaronu spaghetti lub innego drobnego lub ciekiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia + do skropienia makaronu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 papryka dowolnego koloru
  • 1/2 małego bakłażana pokrojonego na plastry o grubości 1cm 
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka igieł rozmarynu, roztartych nożem
  • 500 ml przecieru pomidorowego lub 400 g pomidorów (pokrojonych) z puszki wraz sokiem
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 150 g sera mozzarella
  • starty parmezan (do posypania)

1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy skrapiamy oliwą, trzymamy w cieple. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę w małe paski lub kostkę, cukinie w ćwierćplasterki. Czosnek i cebulę siekamy. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę.
2.  Rozgrzewamy mocno patelnię o grubym dnie. Plastry bakłażana smarujemy oliwą (ok. 1 łyżka) za pomocą pędzelka i kroimy w słupki ok. 3x1cm. Wrzucamy bakłażana i prażymy do zbrązowienia, cały czes mieszając. Wyciągamy na ręcznik papierowy i odstawiamy. 
3. Wlewamy na patelnię 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż się zeszkli, dorzucamy warzywa (oprócz cukinii i bakłażana), zwiększamy gaz i prażymy 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy cukier, zioła prowansalskie, lekko posypujemy solą i prażymy kolejne 3 minuty. 
4. Wlewamy przecier pomidorowy, pokrojoną cukinię i  bazylię, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 5 minut Wyłączamy ogień, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy połowę podsmażonego bakłażana i zostawiamy na ciepłym palniku ok. 2-3 minuty.
5. Na talerze nakładamy makaron, posypujemy kostkami mozzarelli, polewamy sosem warzywno-pomidorowym, posypujemy prażonym bakłażanem, natką pietruszki i startym parmezanem. Smacznego! ;)



18 komentarzy:

  1. Rewelacyjna propozycja! Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę takie spaghetti wypróbować, te warzywa mnie intrygują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nawet nie zastanawiam się jak smakuje bo nie mogę się napatrzeć na zdjęcie - takie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo! Jak to pięknie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tu u Ciebie pięknie, kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię! Świetne danie.

    OdpowiedzUsuń
  8. podoba mi sie bardzo to Twoje spaghetti

    OdpowiedzUsuń
  9. Zestaw warzyw w tym daniu jest imponujący,mogę takie smaczności to ja mogę jeść nawet 5x dziennie:)Zdjęcia bardzo zachęcające patrząc na nie widać normalnie prawidłową twardość makaronu Kasiu ja myślę że powinnaś zająć się fotografią na poważnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie ma soczyste kolory:) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszności mmmmm.Samo zdjęcie już bym zjadła hihi ;)
    Pisałam ci maila.Nie odebrałaś ?
    Po prostu dalej się mecze wiesz o co chodzi prawda ? :-) Buziaki mua:***

    OdpowiedzUsuń
  12. smakowitości same u Ciebie widzę!

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię makarony... wczoraj szybko po pracy zajadaliśmy z szybko przygotowanym sosem bolońskim... bardzo fajny pomysł z Twojej strony na pozostawienie warzyw chrupiących. Często w pośpiechu lub po prostu nie pilnując rozgotowuję warzywa ;) ale cii... pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Za makaronem nie przepadam, ale te warzywa, to bym chętnie wyjadła :-)))

    OdpowiedzUsuń
  15. jakie kolorowe ,pieknie podane danie,az mi sie makaronu zachcialo:)

    OdpowiedzUsuń
  16. piękne zdjęcia i piękne kolory-podziwiam:) a danie wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.