Strony

sobota, 27 czerwca 2015

Spaghetti z cukinii i marchewki



                          Bardzo lekkie, łagodne, kolorowe danie. Idealne jako przekąska, ale też danie główne, jeśli ktoś uważa na kalorie. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż w daniu obiadowym lub na grillu. W tym warzywnym "spaghetti" zwykła marchewka i pozbawiona wyrazistego smaku cukinia objawiają swoją łagodność i lekkość, a jednocześnie mogą stanowić pełnowartościowy i niskokaloryczny posiłek.
Idealne na lato!


Składniki na 2 małe porcje:
  • 1 duża marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebula lub szalotka posiekana
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 duża łyżka mielonych migdałów 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego jasnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek, pietruszka lub ulubione świeże zioła do dekoracji
1. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni na złoto. Marchewkę i cukinię (osobno) "obrać" w całości nożykiem do jarzyn, na długie paski. 
2. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, smażyć cebulę i czosnek aż się zeszkli, uważając, aby nie przypalić. Dodać cukier i mielone migdały, chwilę jeszcze smażyć, wlać ok. 1/2 szklanki wody, dodać marchewkę, przykryć, dusić ok. 3 min na niewielkim ogniu.
3. Dodać ocet, przyprawić, dodać paski cukinii, przemieszać, ponownie przykryć i dusić jeszcze ok. 1 minuty. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, ewentualnie łyżeczkę oliwy. Wyłączyć ogień, wsypać połowę parmezanu i połowę orzeszków. Przemieszać, przykryć na kolejną minutę. Podawać posypane szczypiorkiem lub innymi świeżymi ziołami, pozostałym parmezanem i orzeszkami piniowymi.



3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie :)
    często robie takie warzywne "spaghetti" tylko z surowych warzyw

    OdpowiedzUsuń
  2. I takie obiady to ja rozumiem! Uwielbiam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę, że wracasz do blogowania! GG już nie używam, ale może na skypie się zgadamy? jakby coś to pyza_68 :)

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.