Strony

sobota, 9 lipca 2011

Lekka zupa pomidorowa

Arabska zupa-krem z okrą



               Dziś przepis na zupę pomidorowa, ale nieco inaczej. Bardzo podobną jadłam kiedyś w arabskiej knajpce, jako przystawkę. Po raz pierwszy jadłam też wtedy okrę, bardzo mi zasmakowała i postanowiłam zrobić sama taką zupę.
Okra (ketmia jadalna) jest bardzo popularna w krajach arabskich i azjatyckich, u nas prawie nieznana, a szkoda, bo jest naprawdę ciekawym i wartościowym warzywem.

Owoce okry (zdjęcie z Wikipedii)
                 Okra ma zielone, troszkę kosmate owoce -wielokątne, zwężające się do dołu torebki. Zbiera się ją zieloną i niedojrzałą, wtedy jest bardzo delikatna . Przygotowuje się ją na wiele sposobów - mrozi, suszy, konserwuje, smaży... 
                Zupy i sosy z okry (jest ona rośliną bardzo blisko spokrewnioną z prawoślazem lekarskim!) są szczególnie polecane dla osób cierpiących na choroby żołądka, ponieważ podczas gotowania warzywo to staje się kleiste, co jednak absolutnie nie wpływa na smak potraw, zaręczam. ;).  

Okra w przekroju (zdjęcie z Wikipedii)
            To niezwykłe dla nas warzywo ma, jak się okazuje ;) dość zwykły warzywny smak. Mnie smak okry przypomina nieco fasolkę szparagową. Podobnie też się ją przyrządza. No, ale generalnie trudno jest określić smak okry, gdyż jest niezwykle delikatny, po prostu spróbujcie!
Ja polecam arabską zupę krem z okrą:


Składniki:
  • 2 puszki pomidorów lub osiem świeżych, bardzo dojrzałych
  • 30 dag okry,
  • 1 kostka rosołowa lub 350 ml bulionu
  • 1 cebula lub 3-4 zielone cebulki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • trochę mrożonego groszku,
  • 1 łyżka nasion kolendry utłuczonych w moździerzu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki, szczypiorek do posypania


1. W garnku zeszklić posiekany czosnek, następnie cebulę. Lekko posolić, wrzucić pomidory, 2 łyżeczki cukru i dusić ok. 10 min. na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. W drugim garnku zagotować bulion, wrzucić okrę, gotować 20 min.
2. Wyjąć z bulionu i odstawić do przestudzenia, a do bulionu wrzucić pokrojone w kostkę warzywa (można użyć gotowej mrożonki wielowarzywnej, ok. szklanki) z dodatkiem oliwy i łyżeczki cukru, ugotować w  na półtwardo i wlać do pomidorów razem z bulionem. 
3. Doprawić ziołami, zmiksować i gotować 5 min.,następnie wrzucić pokrojoną na 2-3 cm kawałki okrę (małe można zostawić w całości), dusić kolejne 10-15 min. Posypać pietruszką i szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub samą zupę jako przystawkę.

Ten przepis bierze udział w akcji:
trzeci letni festiwal zupy zaproszenie

1 komentarz:

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.