Tę sałatkę wymyśliłam do makaronu. Jej kwaśno-ziołowy smak wspaniale równoważy łagodność makaronu, np. carbonara albo quatro formaggio. Sałata lollo rosso, marchewka, papryka, pomidory i bazylia w prostym sosie vinaigrette. Spróbujcie!
Włoska sałatka do makaronu
Składniki:
kilka dużych liści sałaty lollo rosso
1 marchewka poszatkowana na zapałkę
2-3 centymetrowy kawałek białej części pora drobniutko posiekany
1 mała żółta papryka pokrojona w małą kostkę
1 pomidor pokrojony w kostkęklika gałązek świeżej bazylii
łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz z młynka
Sos vinaigrette:
50 ml białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 starty ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
40 ml oliwy z oliwek
Przygotować sos: ocet połączyć z musztardą, cukrem, solą, czosnkiem i pieprzem, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i soli. Potem dodaję oliwę i mieszam dokładnie do uzyskania aksamitnego sosu. Odstawiam.
Dokładnie umyte i osuszone liście sałaty rwę na mniejsze, układam na dużym, płaskim półmisku, marchewkę małymi kupkami układam na sałacie, podobnie pomidory i paprykę. Posypuję posiekanym porem, ziołami i pieprzem. Ok. 10 minut przed podaniem równomiernie polewam sosem vinaigrette. Smacznego!
wygląda bosko! i te kolory:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKolorowa, lekka, wspaniała!
OdpowiedzUsuń