Strony

sobota, 30 lipca 2011

Włoska sałatka do makaronu

                          
                Tę sałatkę wymyśliłam do makaronu. Jej kwaśno-ziołowy smak wspaniale równoważy łagodność makaronu, np. carbonara albo quatro formaggio. Sałata lollo rosso, marchewka, papryka, pomidory i  bazylia w prostym sosie vinaigrette. Spróbujcie!

Włoska sałatka do makaronu


Składniki:
kilka dużych liści sałaty lollo rosso
1 marchewka poszatkowana na zapałkę
2-3 centymetrowy kawałek białej części pora drobniutko posiekany
1 mała żółta papryka pokrojona w małą kostkę
1 pomidor pokrojony w kostkę
klika gałązek świeżej bazylii
łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz z młynka


Sos vinaigrette:
50 ml białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 starty ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
40 ml oliwy z oliwek


Przygotować sos: ocet połączyć z musztardą, cukrem, solą, czosnkiem i pieprzem, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i soli. Potem dodaję oliwę i mieszam dokładnie do uzyskania aksamitnego sosu. Odstawiam.
       Dokładnie umyte i osuszone liście sałaty rwę na mniejsze, układam na dużym, płaskim półmisku, marchewkę małymi kupkami układam na sałacie, podobnie pomidory i paprykę. Posypuję posiekanym porem, ziołami i pieprzem. Ok. 10 minut przed podaniem równomiernie polewam sosem vinaigrette. Smacznego!

2 komentarze:

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.