Strony

poniedziałek, 12 września 2011

Kurczak w sosie mango


                          Wpis nieco spóźniony, bo Tapas III wpisywałam podczas urlopu i jakoś nie starczyło czasu, na drugi przepis w jednym poście i dlatego teraz nadrabiam. ;)
Przepis na tę przekąskę jest niezwykle prosty, jedynie trzeba mieć chutney lub konfiturę z mango.
Może być taki jak ten , chociaż myślę, że dobry będzie każdy inny o wyraźnym smaku mango, z lekko pikantną nutą. Gorąco polecam do wypróbowania, bo to przepyszne połączenie!



Składniki:
  • 1 nieduża pierś kurczaka
  • oliwa z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia!)
  • 4-5 łyżek chutneya z mango
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, pieprz, płatki chili do smaku
  • ewentualnie przyprawa do kurczaka

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Mięso kroimy na małe kawałki, takie "na jeden raz", posypujemy solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą do kurczaka, marynujemy ok. 1/2 h w lodówce. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy kawałki kurczaka na dość mocnym ogniu, ale nie więcej niż 2-3 minuty. Następnie zmniejszamy ogień, dokładamy chutney, chwilę przesmażamy, żeby sos pokrył wszystkie kawałki, wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, płatkami chili i octem winnym. Przekładamy do cazuelas lub większych kokilek (wyjdą ok. 3-4 niewielkie porcje) i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Podajemy z białym pieczywem.





5 komentarzy:

  1. Ale smacznie wyglada na pierwszym zdjęciu,mniam,mniam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki aromatyczny, pysznie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Łoooo... ale mi ślinka pociekła...

    OdpowiedzUsuń
  4. Po pierwsze jak miło że już jesteś po urlopowaniu bo bez Ciebie jak bez ręki ha człowiek się użaleznia:))Po drugie te twoje tapas są obłędne a to z mango super zrobię moim na obiad i podam z ryżem :)Pozdrawiam Cię najpiękniej jak umiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się, zdecydowanie!:)

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.