Strony

poniedziałek, 5 grudnia 2011

Dhal - indyjska zupa z soczewicy i pomidorów

                   
                        Zupa dhal jest tak nie tylko wyjątkowa w smaku i rozgrzewająca za sprawą typowych dla indyjskich dań ciepłych aromatów przypraw, ale jest tak sycąca i pożywna, że z powodzeniem zastąpi obiad w jakiś zabiegany dzień, tym bardziej, że jej przygotowanie zabiera tylko nieco ponad 30 minut. I niech nie zrażają się osoby, które nie przepadają za indyjską kuchnią; zapewniam, że najwięksi jej przeciwnicy zupę dhal jedzą z przyjemnością. Intensywny smak przypraw łagodzi delikatność warzyw i soczewicy, a dopełnia dodatek jogurtu. To moja propozycja, wzbogacona dodatkowo słodkimi warzywami (dynia, kalafior, marchew) na zimne, mroźne dni! A inspirowałam się przepisem stąd, stąd i stąd.


Składniki: (na 2 duże porcje)
  • 2 łyżki masła ghee lub oleju kokosowego
  • 1 filiżanka (175 ml) czerwonej soczewicy
  • 2 pomidory (lub połowa krojonych z puszki, wraz z sokiem)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak (pokrojony w dużą kostkę)
  • 1 marchewka (pokrojona w plastry)
  • kilka różyczek kalafiora
  • kawałek dyni pokrojonej w kostkę
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 125 ml mleczka kokosowego (można pominąć lub zastąpić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki)
  • 1 cebula posiekana
  • 1 płaska łyżeczka garam masala
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • szczypta mielonych płatków chili lub kawałek posiekanej świeżej papryczki chili
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża kolendra i jogurt do dekoracji


1. Soczewicę opłukać, osączyć. Zagotować bulion i wrzucić do niego warzywa (oprócz kalafiora!) Gotować 10 minut. Zestawić z ognia.
2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić lekko cebulę i czosnek, dodać wszystkie przyprawy, smażyć chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać wyraźny aromat (po ok. 2-3 minutach), wtedy dodać soczewicę, smażyć mieszając 2 minuty, dodać pomidory z sokiem, bulion z warzywami i mleczko kokosowe, gotować na mniejszym ogniu ok. 20-30 minut pod przykryciem (jeżeli mamy mniejszą patelnię, możemy zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem i gotować wszystko w garnku) do miękkości soczewicy; poznacie po tym, że zacznie się lekko rozpadać.
3. Całość lekko zmiksować (ja krótko przyciskam guzik miksera ręcznego 2-3 razy), doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać kalafior i gotować jeszcze ok. 7-10 minut.
4. Gorące rozlać do miseczek, udekorować jogurtem i świeżą kolendrą, podawać można samą, z chlebkiem naan lub innym pszennym (typu bagietka chociażby) albo z ryżem basmati.


Zupę zgłaszam do konkursu Mistrzowie Patelni Neoflamu w kategorii "Ciepło, cieplej, gorąco"

3 komentarze:

  1. jestem zupiara więc zabieram miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle smaków i aromatów w jednej miseczce:) to musi być pyszne!! I jaki piękny kolor!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo jaka pyszna, rozgrzewająca i zdrowa zupa; ) Muszę sobie taką zrobić, indyjskie dania zawsze poprawiają mi wewnętrzną równowagę; )

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.