Strony

niedziela, 4 grudnia 2011

Zapiekanka wiejska


                  Pozostajemy w ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki.
              A Wy z jakimi dodatkami lubicie wiejską zapiekankę? :)


Składniki w mojej zapiekance:
  • kilka ziemniaków
  • 100 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 mały strąk żółtej papryki
  • 2 kiełbaski śląskie lub senatorskie
  • 1/2 cukinii
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1,5 łyżki majeranku, 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • 10 g startego żółtego sera (ewentualnie)


Sos:
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 60 g startego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru

1. Ziemniaki pokroić w talarki, obgotować przez 10 minut w dużej ilości wrzątku, odcedzić, odparować wrzucić do dużej miski. Paprykę pokroić w kostkę,  cukinię w  grube półplasterki, posiekać drobno papryczkę chili, wszystko dodać do ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 190°C.
2. Boczek zesmażyć na chrupko na średnim ogniu, dodać kiełbaskę, zrumienić z każdej strony, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić, przełożyć do warzyw. Dodać zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać.
3. Formę żaroodporną posmarować masłem, przełożyć ziemniaki i warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut na wyższej półce piekarnika.
4. Roztrzepać jajko, dolać śmietanę i posiekany czosnek, dodać pozostałe składniki sosu, dokładnie wymieszać (ja robię to za pomocą morgensterna ;>). Zalać sosem zapiekankę, Zapiekać pod przykryciem kolejne 20 minut.
         Po tym czasie można jeszcze posypać dodatkowym serem zapiekankę i zapiec jeszcze 5 minut bez przykrycia. Pyszne! :)



9 komentarzy:

  1. Ojej! Zapowiada się bardzo syto, ale także smacznie. Myślę, że zjadłabym ze smakiem, ale małą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No trafiłas w moje podniebienie. Tez lubie jako dodatek papryke i cukinię.
    Piekna ,kolorowa i smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje, ja tak rzadko robię zapiekanki... a tak lubię...

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie kolorowa! Nic tylko usiąść i szamać!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudnie, smakowicie ale te ziemniaki...nie jem ich ale przez Ciebie chyba się skuszę ;)
    bardzo dziękuję za rzetelne przeczytanie posta i za komentarz, cieszę się, że Ci się podobało i zapraszam na ciąg dalszy - marokańską potrawę, tadżin:)
    http://bemymusthave.blogspot.com/search/label/Kuchnia
    Marty

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie kolorowa Ci wyszła i bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. zapiekane ziemniaczki w każdej formie wezmę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zapiekanki z dodatkiem ziemniaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łatwe, szybkie danie. Niesamowicie smaczne, wypróbowałam i naprawdę polecam ;)

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.