Pozostajemy w ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki.
A Wy z jakimi dodatkami lubicie wiejską zapiekankę? :)
Składniki w mojej zapiekance:
- kilka ziemniaków
- 100 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
- 1 duża czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 mały strąk żółtej papryki
- 2 kiełbaski śląskie lub senatorskie
- 1/2 cukinii
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1,5 łyżki majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, czarny pieprz do smaku
- 10 g startego żółtego sera (ewentualnie)
Sos:
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 60 g startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
1. Ziemniaki pokroić w talarki, obgotować przez 10 minut w dużej ilości wrzątku, odcedzić, odparować wrzucić do dużej miski. Paprykę pokroić w kostkę, cukinię w grube półplasterki, posiekać drobno papryczkę chili, wszystko dodać do ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 190°C.
2. Boczek zesmażyć na chrupko na średnim ogniu, dodać kiełbaskę, zrumienić z każdej strony, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić, przełożyć do warzyw. Dodać zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać.
3. Formę żaroodporną posmarować masłem, przełożyć ziemniaki i warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut na wyższej półce piekarnika.
4. Roztrzepać jajko, dolać śmietanę i posiekany czosnek, dodać pozostałe składniki sosu, dokładnie wymieszać (ja robię to za pomocą morgensterna ;>). Zalać sosem zapiekankę, Zapiekać pod przykryciem kolejne 20 minut.
Po tym czasie można jeszcze posypać dodatkowym serem zapiekankę i zapiec jeszcze 5 minut bez przykrycia. Pyszne! :)
Ojej! Zapowiada się bardzo syto, ale także smacznie. Myślę, że zjadłabym ze smakiem, ale małą porcję :)
OdpowiedzUsuńNo trafiłas w moje podniebienie. Tez lubie jako dodatek papryke i cukinię.
OdpowiedzUsuńPiekna ,kolorowa i smaczna :-)
Pysznie się prezentuje, ja tak rzadko robię zapiekanki... a tak lubię...
OdpowiedzUsuńFantastycznie kolorowa! Nic tylko usiąść i szamać!
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie, smakowicie ale te ziemniaki...nie jem ich ale przez Ciebie chyba się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za rzetelne przeczytanie posta i za komentarz, cieszę się, że Ci się podobało i zapraszam na ciąg dalszy - marokańską potrawę, tadżin:)
http://bemymusthave.blogspot.com/search/label/Kuchnia
Marty
fajnie kolorowa Ci wyszła i bardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńzapiekane ziemniaczki w każdej formie wezmę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki z dodatkiem ziemniaków :-)
OdpowiedzUsuńŁatwe, szybkie danie. Niesamowicie smaczne, wypróbowałam i naprawdę polecam ;)
OdpowiedzUsuń