Strony

piątek, 9 grudnia 2011

Meksykańska zupa z kurczakiem i ciecierzycą


               Meksykańska zupa z ciecierzycą po raz pierwszy pojawiła się w mojej kuchni ponad rok temu i można powiedzieć, że na stałe już wpisała się do mojego kanonu posiłkowego. Bardzo lubię robić ją w lecie; jest lekko kwaskowa, pikantna, zachwycająca świeżością warzyw, a z drugiej strony bardzo treściwa i jako jednodaniowy obiad zupełnie wystarczająca w jakiś upalny dzień. Miłośnicy kuchni meksykańskiej będą z pewnością nieco zaskoczeni lekkością tej zupy, ale na pewno nie rozczarowani. Musicie spróbować!
          Zupę znalazłam w książeczce pt.: "Einfach lecker kochen - Gerichte aus Mexiko" i w przepisie zmniejszyłam tylko nieco ilość warzyw, żeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego!


Składniki:
  • 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 mała puszka ciecierzycy (150 - 200 g)
  • 1 papryczka chili
  • 2 gałązki świeżej kolendry
  • 1 avocado
  • 1 łyżeczka trzcinowego cukru (ewentualnie)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • plasterki limonki i paseczki chili do przybrania (ewentualnie)


1. Bulion zagotować. Czosnek przepuścić przez praskę prosto do bulionu. Cebulę pokroić w grube piórka (ja przekroiłam na ćwiartki i wyjęłam z zupy, kiedy się rozgotowała), chili w drobniutką kostkę. Mięso (filet w całości) i warzywa rzucić do bulionu, gotować na niewielkim ogniu 20 minut.
2. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, dorzucić do bulionu. Avocado pokroić w cienkie półplasterki, skropić sokiem z cytryny. Odstawić. Mięso wyciągnąć z zupy, lekko przestudzić i pokroić na małe kawałki lub plastry. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, zagotować i zestawić z ognia.
3. Nalewać do miseczek, podawać z kawałkami mięsa i avocado, udekorowane plasterkiem limonki, paseczkami chili i listkami kolendry.

10 komentarzy:

  1. Znowu zupka która mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z nieba mi spadłaś:) mam ciecierzyce i nie zawaham się jej użyć w najbliższym czasie, oczywiście wykorzystując Twój przepis na tą pyszną zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorowo, sycaco, rozgrzewajaco - tak lubie jesc zima!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kermeet - ooo, ja jestem wielką fanką zup!
    Maggie - właśnie, dobra jest chyba na każdą porę roku!
    Oliwku, zrób koniecznie! A nie zapomnij się pochwalić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolorowa i zapewne smaczna - zrezygnowałabym może z avokado bo nie bardzo lubię, ale ogólnie pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się podoba. Konkretna i pyszna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile w tej jednej zupie pysznych składników! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. O jak fajnie kolorowa :-) Bardzo zachęcająco wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super kolorowo!
    I jak zwykle fotki tak piękne, że aż chce się od razu zjeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie kolorowe, rozgrzewające zupy, w których wiele się dzieje :)

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.