Strony

wtorek, 13 grudnia 2011

Spaghetti z kurczakiem i oscypkiem


                        Ten przepis powstał z potrzeby zużycia oscypka, którego spory zapas przywiozła mi Mama z wojaży do Krakowa. Oscypków było przeróżne rodzaje i chociaż uwielbiam oscypki, nie przejadłam wszystkiego sama, bo okazało się, że Prezydent nie przepada za oscypkami (?). Zostało więc dużo takiego w formie sznurków, czy spaghetti. Postanowiłam połączyć go z makaronem o tej samej nazwie, zastanawiając dość długo się jakich dodatków użyć, żeby nie zagłuszył ich dość zdecydowany smak oscypka. Wyszło wspaniałe, mogę jedynie gorąco polecić mój przepis. ;)


Składniki (dla dwóch osób):
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 nieduża pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy lub oleju kukurydzianego (rzepakowego, z pestek winogron)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50-60 g jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego (lub innego gęstego, ale musi być dobrej jakości)
  • 1 łyżka masła
  • 70-80 g oscypka w formie spaghetti (długich nitek)
  • 8-10 małych kawałków marynowanej dyni  (ilość wg uznania)
  • siekana natka pietruszki
  • czarny pieprz i płatki chili 
 


    1. Mięso wkładamy do miski, wlewamy sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy i łyżkę oleju, marynujemy przez ok. 20-30 minut. Oscypek kroimy w paski ok. 3 cm. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i trzymamy w cieple.
    2. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę i dusimy, aż się zeszkli, dodajemy mięso i smażymy na lekki ogniu ok. 5-7 minut. Dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia - redukujemy do 1/3 objętości. Przykrywamy pokrywką, dusimy 5 minut. 
    3. Zestawiamy z ognia, dodajemy jogurt, mieszamy (jeżeli wytworzy się woda i jogurt lekko się zważy,można krótko odparować płyn na dość dużym ogniu), dodajemy oscypek, przykrywamy i odstawiamy na ciepły palnik na 5 minut (nie gotujemy już) - po tym czasie ser powinien ładnie zmięknąć.
    4. Makaron nakładamy na talerze, na to kurczaka z oscypkiem w jogurtowym sosie, posypujemy kostkami marynowanej dyni, natką pietruszki, płatkami chili i czarnym pieprzem.

    8 komentarzy:

    1. Tak słonecznie wygląda, że nie sposób się nie skusić :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      OdpowiedzUsuń
    2. pycha! i oscypki i dynia i kurczak! to coś dla mnie

      OdpowiedzUsuń
    3. BOSKIE-ja juz dawno oscypka nie jadlam-musze nadrobic:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Cale wieki nie jadlam oscypkow!

      OdpowiedzUsuń
    5. Ostatnio też sprzątałam w lodówce i robiłam makaron z oscypkiem właśnie. Potwierdzam, że pysznie smakuje:) Twoja wersja spaghetti bardzo apetycznie się prezentuje:)!
      Pozdrawiam cieplutko!!

      OdpowiedzUsuń
    6. ładnie wygląda, ale jak można nie lubić oscypka?! ja nie rozumiem....

      OdpowiedzUsuń
    7. Monika, Ola, Schokolade - dziękuję i polecam! :)
      Maggie- koniecznie powinnaś nadrobić oscypkowe zaległości! :D
      Asiek, ja bym chętnie Twoją poznała! ;) Buziaki!
      Pyza, no ja właśnie do tej pory nie mogę wyjść ze zdziwienia! :O Może go jakoś namówię, żeby polubił, hi! :D

      OdpowiedzUsuń
    8. Świetny pomysł :-) Ja właśnie te sznureczki lubię jeść:-)

      OdpowiedzUsuń

    Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
    Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.