Strony

wtorek, 22 listopada 2011

Gulasz na winie z indykiem i pieczarkami


                    Delikatny, bardzo smaczny gulasz z piersi indyczej z soczystymi pieczarkami i wyraźnym winnym aromatem. Bez zbędnych przypraw i mąki w sosie. Polecam szczególnie z makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;)


Składniki:
  • 400 g piersi indyczej pokrojonej w grube plastry
  • skórka cytrynowa
  • pieprz cytrynowy
  • sól

  • 250 g ciemnych pieczarek
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek do smażenia
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 150 ml wina białego półwytrawnego
  • szczypta estragonu
  • 2 łyżki creme fraiche
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%

1. Mięso w plastrach posypać z dwóch stron solą, pieprzem cytrynowym i skórką cytrynową i zamarynować przez noc w lodówce. Następnie pokroić w duże kawałki i obsmażyć krótko na mocnym ogniu z każdej strony.
2. Pieczarki obsmażyć tak samo na tej samej patelni, obficie posypując je czarnym pieprzem.
3. Przełożyć mięso i grzyby do garnka z wodą (0,5 szklanki) i całymi przyprawami, zagotować, zmniejszyć ogień na bardzo mały i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. po tym czasie wlać wino i nadal dusić jeszcze 30 minut. Zwiększyć nieco ogień, zdjąć pokrywkę i zredukować nieco sos.
4. Dodać creme fraiche i gotować dalej 10 minut. Dodać śmietankę i gotować do zgęstnienia, ok. 15 minut.
5. Doprawić ewentualnie, posypać natką, podawać z makaronem.

5 komentarzy:

  1. Skoro z pieczarkami to biorę w ciemno! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, podobaja mi sie te twoje obiady bardzo... To juz kolejny, na ktory z checia bym sie wprosila!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wspaniały gulasz mmm :) Ja dzisiaj robię bitki z sosem też mmmm ;D hihi

    OdpowiedzUsuń
  4. pamiętasz, jak gadałyśmy o udźcu z indyka ? - właśnie do takiego gulaszu w/g mnie byłby lepszy od piersi :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie gulasze to ja lubię,i w takich ślicznych miseczkach :)

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.