Dziś mam dla Wa pyszne ciasto marchewkowe. Ja z reguły unikam słowa "pyszne", tym bardziej w odniesieniu do własnych i własnoręcznie wykonanych potraw (no wiem... czasem to silniejsze ode mnie!). Jednak teraz nie zawaham się użyć tego wyrazu, ponieważ: primo - jest to moje pierwsze w życiu ciasto marchewkowe, pierwsze, które jadłam i pierwsze, które zrobiłam, secundo - zrobiłam je ja, właśnie ja, która to ja zarzekała się, że ciasta marchewkowego nigdy nie zrobi, bo co to ma znaczyć, marchewka w słodkim cieście...? Błeeee...
No i zarzekała się żaba błota, jak to się mówi, czy też inaczej - Prezydentowa marchewkowego. I po co, na co? Ciasto marchewkowe okazało się godne nie tylko Prezydentowej i Prezydenta, ale samej królowej angielskiej, z księciem Williamem, księżną Katarzyną i resztą dworu! Dalej zachwalać nie będę, bo przestanę być wiarygodna, a przecież bardzo, bardzo bym chciała, żebyście sobie moje ciasto zrobili, gdyż jest po prostu genialne i doskonałe w swej pysznej marchewkowości, korzenności i orzeźwiającej cytrusowości.
Zarzekałam się też cukiniowego, na razie przestałam... :)
A przepis pochodzi z fantastycznej książki, tej samej co docenione już przez Was stromboli.
Składniki na blaszkę 26x24cm:
- 175 ml oleju słonecznikowego
- 175 cukru trzcinowego (dałam 50 g mniej)
- 3 rozbełtane jajka
- 175 g marchwi startej na drobnej tarce
- 80 g rodzynek
- 50 g grubo zmielonych orzechów włoskich
- skórka starta z jednej cytryny (dałam pomarańczową)
- 175 g mąki typu 405
- 2,5 łyżeczki sody (dałam 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku i 1/2 łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Krem:
- 20 g masła
- 180g serka twarożku śmietankowego lub serka kremowego
- 80 g cukru pudru
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- długie, cienkie paski skórki pomarańczowej - do dekoracji
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę (24x24) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Miękkie masło lub olej, cukier i jajka zmiksować na gładką masę,
dodać marchew, rodzynki i skórkę cytrynową lub pomarańczową.
3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia lub sodę, cynamon
i gałkę - delikatnie połączyć z masą. Masę wyłożyć do formy, wygładzić
powierzchnię i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40-45 minut.
4. Wyjąć, 5
minut studzić w blaszce, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
5. Połączyć składniki glazury i zmiksować na gładko, a następnie posmarować nią powierzchnię ciasta. Schłodzić ok. 1 h w lodówce, następnie pokroić w kwadraty ostrym nożem,na każdy położyć paseczki skórki pomarańczowej.
5. Połączyć składniki glazury i zmiksować na gładko, a następnie posmarować nią powierzchnię ciasta. Schłodzić ok. 1 h w lodówce, następnie pokroić w kwadraty ostrym nożem,na każdy położyć paseczki skórki pomarańczowej.