I kolejna po serze piwnym pasta do chleba, ale tym razem nie na bazie sera czy twarogu - zależało mi na zachowaniu delikatnego, aksamitnego smaku oraz jasnozielonego koloru avocado, jednocześnie chciałam, żeby pasta nie przypominała guacamole.
Przepis, który najbardziej zbliżony był do moich oczekiwań znalazłam na stronie www.chefkoch.de, w nim bazą pasty jest avocado i ciecierzyca.
Ja do mojej pasty użyłam ugotowanej zielonej fasolki mung - jest mniej mączysta, dużo delikatniejsza w smaku od cieciorki i... jest zielona! :)
Pasta wyszła świetna, pasuje idealnie do białego pieczywa, sprawdzi się też z pewnością jako dip do jasnych mięs i blanszowanych warzyw. Wypróbujcie, gorąco polecam!
Składniki na ok. 300 g pasty:
- 1 duże dojrzałe avocado
- 3/4 szklanki ugotowanej do miękkości zielonej fasolki mung
- 1 szalotka posiekana
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 zielonej papryczki chili, posiekanej
- 1 mała cytryna (skórka i sok)
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- biały pieprz, sól
- kilka łyżek oliwy z oliwek bardzo dobrej jakości
- listki świeżej kolendry
1. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, odłożyć. Obrane avocado, fasolkę, cebulę, czosnek, masło orzechowe, 2 łyżki oliwy i sok z cytryny przełożyć do szklanej miski, zmiksować na gładkie puree. Dodać papryczkę, cukier i przyprawy, dokładnie wymieszać, spróbować, ewentualnie doprawić, schłodzić ok. 2 h.
2. Podawać polane oliwą, udekorowane listkami kolendry lub płatkami chili i startą skórką cytrynową. Najlepsze z białym pieczywem i grillowaną piersią z kurczaka. :)
Świetna pasta. I można kombinować w składnikach. Pewnie soczewica zielona też się nada, co?;-)
OdpowiedzUsuńRobię coś takiego i to dość często. Fajna sprawa.
UsuńTeż mi się podoba, więc zrobię ją niebawem:)
UsuńUwielbiam guacamole, i w ogóle awokado na wszelkie możliwe sposoby, więc taką pastę przyrządzę z pewnością :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Świetnie ta pasta wygląda. Uwielbiam gucamole :)
OdpowiedzUsuńrobiłam już wiele wersji pasy z awokado, ale jeszcze nigdy nie łączyłam go z fasolką mung - bardzo jestem ciekawa tego smaku :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog - http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/
Bardzo ciekawy przepis. Na pewno spróbuję w weekend, mam nadzieję że mi wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam awokado :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pastę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
Na pewno o większości nie mieliście pojęcia !
Muszę przyznać, że połączenie masła orzechowego i avokado brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuńPasta ma piekny kolor,ale gdzie Ty Kasiu sie podziewasz ? Ewa
OdpowiedzUsuńPiękny kolor i smak :) Dawno włączyłam avokado do naszego jadłospisu :) Odżywiając się zdrowiej zadbaliśmy też o zdrową wodę w domu, założyliśmy filtr redox fitaqua, z którego woda wzmacnia naszą odporność.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńPoważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda wyśmieniecie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) wypróbuję na pewno, bo wygląda bosko :) Dziękuję za przepis, kochana!
OdpowiedzUsuńOstatnio podałam tą pastę dla moich znajomych i byli zachwyceni. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńTa pasta wygląda naprawdę świetnie. Ciekawe jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńZielono:) Nigdy nie próbowałam...
OdpowiedzUsuńKocham dania z avocado.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, warto spróbować ;)
OdpowiedzUsuńWygląda super, na pewno spróbuje :D
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńBardzo dobra potrawa :) Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńWygląda to przepysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda super, na pewno spróbuje :D
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńDụng cụ tiệc buffet
Awokado uwielbiam w każdej postaci. Chociaż strasznie trudno jest wybrać owoc, odpowiednio dojrzały do jedzenia.
OdpowiedzUsuńThis really is such a wonderful resource that youre offering and you give it away for free. I take pleasure in seeing sites that realize the worth of delivering a prime resource for no cost. I really loved reading your post. Thanks!
OdpowiedzUsuńThanks for sharing, I like this blog!
shopbymark
Wygląda pysznie, warto spróbować ;)
OdpowiedzUsuń