W dzieciństwie bardzo lubiłam kiedy na obiad był pieczony kurczak, również dlatego, że następnego dnia mama robiła nam sałatkę lub pastę do chleba z pieczonym kurczakiem - uwielbiałam obie te rzeczy. Do sałatki dodawała zazwyczaj warzywa, które akurat miała, najczęściej paprykę, sałatę, pomidory, ogórki i cebulę. Dziś moja wersja, z ulubionym avocado.
Do tej sałatki doskonale nadaje się mięso drobiowe z patelni, grilla lub piekarnika. Ja wykorzystałam mięso pieczone, pozostałe z poprzedniego dnia z obiadu, dodałam świeże warzywa, sok z cytryny i naturalny jogurt - powstała lekka, aromatyczna sałatka, która w upalny dzień stała się daniem obiadowym i doskonale spełniła swe zadanie. Polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 2 pieczone udka z kurczaka lub inne części
- 1/2 avocado obranego ze skórki
- 1/3 ogórka sałatkowego
- 1/2 małej główki sałaty lodowej lub innej
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- po 2 łyżki siekanego szczypiorku i pietruszki
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek
- pieprz cytrynowy i czarny, sól do smaku
Sałatę pokroić w paski, ogórka w plastry, następnie plasterki w szersze paski, avocado w cienkie plasterki, pomidorki przekroić na pół. Układać warstwami na niedużych półmiskach najpierw sałatę, ogórki, szczypiorek, mięso z kurczaka. Rozłożyć pomidorki, posypać pietruszką.
Wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem cytrynowym i czarnym. Udekorować jogurtem i skropić oliwą oliwek. Smacznego!
Tak, też lubię wykorzystać pieczonego kurczaka, który zostaje z obiadu:-) A masz u siebie tę pastę z kurczakiem? Sałatka pyszna:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, jeszcze nie opublikowana, ale pojawi się na dniach ;) Dziękuję!
Usuń