sobota, 10 marca 2012

Ryba duszona z warzywami i sosem sojowym

          
         I znów wspólne gotowanie! ;) Ja nieco spóźniona, ale jestem. Jestem też zachwycona smakiem tej prostej i szybkiej potrawy, którą zaproponowała Paulina - to danie z jej rodzinnego domu. Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Ryba z warzywami i sosem sojowym, podana z zapiekaną z ziołowo-czosnkowym masłem pszenną bułką niezwykle smakowała mojej Mamie. Powiedziała, że chce tylko spróbować, tymczasem zjadła tę porcję widoczną na zdjęciu, co dwa kęsy wykrzykując: "Ale to dobre!" ;)
Dziękuję Ci Paulinko, za ten świetny przepis! :) A gotowałam razem z:

Pauliną - http://tryingtocookandbake.blogspot.com

 
Składniki: 
  • marchew, ok 3-4 (u mnie 2)
  • 1 seler średniej wielkości (u mnie spory kawałek)
  • pietruszka 2 sztuki  (u mnie 1)
  • ryba (z kostki mintaja, albo dorsza, ok. 4 kostki)
  • 5 łyżek sosu sojowego (jasnego)
  • 1 łyżka sosu rybnego - dałam od siebie
Bułka ziołowo-czosnkowa:
  • 1 bułka wrocławska, albo paryska (z braku takowej, kupiłam bagietkę)
  • 1/2 kostki masła, a do masła: 
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • zioła: tymianek, bazylia, oregano, majeranek (właściwie co tam macie)
  • trochę oleju do smażenia (dałam 2 łyżki)
1. Warzywa umyć, obrać i pokroić w zapałki. Rybę pokroić w średniej wielości kostkę, doprawić solą, pieprzem i skropić lekko jasnym sosem sojowym. 
2. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić warzywa i dusić aż będą prawie miękkie, dodać 4 łyżki sosu sojowego. Pod koniec duszenia warzyw dodać rybę. Podsmażać krótko, żeby nie rozmiękła za bardzo, bo będzie się rozpadała.
3. Przygotować ziołowe masło: miękkie masło wymieszać z dużą ilością ziół (nie żałować tymianku i czosnku). Bułkę pokroić, każdą kromkę wysmarować cienko masełkiem z ziołami. Wszystkie kromki połączyć i całą bagietkę zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15minut.
     Ja do warzyw dodałam jeszcze zalegające w lodówce resztki warzyw - po małym kawałku cukinii, papryki czerwonej i pora. Posypałam lekko mrożonym koperkiem.



 

15 komentarzy:

  1. Niezwykle apetyczne danie. Kradnę miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylvio - siódme: nie kradnij! :D Miseczki są ze sklepu Butlers, niestety nieobecnego na polskim rynku, a szkoda, bo jest fajniejszy, lepiej wyposażony i tańszy od Duki...

      Usuń
  2. Śliczne zdjęcia, piękne kolory i bardzo mi się podoba naczynie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, serdecznie dziękuję: ;) Zdjęcia to ciągle jeszcze metoda prób i błędów, ale można już moje poczynania można opisać słowami, że wiem, w którym kościele dzwonią. ;)

      Usuń
  3. Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję, rybki trzeba jeść:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, Nemi! Dużą zaletą tego dania jest jego prostota i łatwość przygotowania. ;)

      Usuń
  4. Bez grzanek, to fajne dietetyczne danie. Za to z grzankami pyszniejsze;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, trudno byłoby stwierdzić, czy z grzankami smaczniejsze, bo samo też smakuje świetnie. ;) Dziękuję Ci! ;)

      Usuń
  5. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to się nie dziwię Mamie, że tak się zajadała;) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjecia, cudownie smakowicie się prezentuje ta rybka. I jak kolorowo do tego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Majana! Zachęcam do zrobienia, to takie rodzinne, proste danie. ;)

      Usuń
  7. Rybka w rybce;)) Pysznie było:) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie sie prezentuje Twoja rybka i wierze, ze mamie smakowala :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolka, Ela - Wam też dziękuję i do następnego razu! ;)

      Usuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...