I znów wspólne gotowanie! ;) Ja nieco spóźniona, ale jestem. Jestem też zachwycona smakiem tej prostej i szybkiej potrawy, którą zaproponowała Paulina - to danie z jej rodzinnego domu. Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Ryba z warzywami i sosem sojowym, podana z zapiekaną z ziołowo-czosnkowym masłem pszenną bułką niezwykle smakowała mojej Mamie. Powiedziała, że chce tylko spróbować, tymczasem zjadła tę porcję widoczną na zdjęciu, co dwa kęsy wykrzykując: "Ale to dobre!" ;)
Dziękuję Ci Paulinko, za ten świetny przepis! :) A gotowałam razem z:
Karoliną - http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/
Bartoszem - http://www.smakeuropy.eu/
Mileną - http://www.mojmalykulinarnyswiat.blogspot.comPauliną - http://tryingtocookandbake.blogspot.com
Składniki:
Składniki:
- marchew, ok 3-4 (u mnie 2)
- 1 seler średniej wielkości (u mnie spory kawałek)
- pietruszka 2 sztuki (u mnie 1)
- ryba (z kostki mintaja, albo dorsza, ok. 4 kostki)
- 5 łyżek sosu sojowego (jasnego)
- 1 łyżka sosu rybnego - dałam od siebie
Bułka ziołowo-czosnkowa:
- 1 bułka wrocławska, albo paryska (z braku takowej, kupiłam bagietkę)
- 1/2 kostki masła, a do masła:
- 2 roztarte ząbki czosnku
- zioła: tymianek, bazylia, oregano, majeranek (właściwie co tam macie)
- trochę oleju do smażenia (dałam 2 łyżki)
1. Warzywa umyć, obrać i pokroić w zapałki. Rybę pokroić w średniej wielości kostkę, doprawić solą, pieprzem i skropić lekko jasnym sosem sojowym.
2. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić warzywa i dusić aż będą prawie miękkie, dodać 4 łyżki sosu sojowego. Pod koniec duszenia warzyw dodać rybę. Podsmażać krótko, żeby nie rozmiękła za bardzo, bo będzie się rozpadała.
3. Przygotować ziołowe masło: miękkie masło wymieszać z dużą ilością ziół (nie żałować tymianku i czosnku). Bułkę pokroić, każdą kromkę wysmarować cienko masełkiem z ziołami. Wszystkie kromki połączyć i całą bagietkę zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15minut.
Ja do warzyw dodałam jeszcze zalegające w lodówce resztki warzyw - po małym kawałku cukinii, papryki czerwonej i pora. Posypałam lekko mrożonym koperkiem.
3. Przygotować ziołowe masło: miękkie masło wymieszać z dużą ilością ziół (nie żałować tymianku i czosnku). Bułkę pokroić, każdą kromkę wysmarować cienko masełkiem z ziołami. Wszystkie kromki połączyć i całą bagietkę zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15minut.
Ja do warzyw dodałam jeszcze zalegające w lodówce resztki warzyw - po małym kawałku cukinii, papryki czerwonej i pora. Posypałam lekko mrożonym koperkiem.
Niezwykle apetyczne danie. Kradnę miseczkę :)
OdpowiedzUsuńSylvio - siódme: nie kradnij! :D Miseczki są ze sklepu Butlers, niestety nieobecnego na polskim rynku, a szkoda, bo jest fajniejszy, lepiej wyposażony i tańszy od Duki...
UsuńŚliczne zdjęcia, piękne kolory i bardzo mi się podoba naczynie.
OdpowiedzUsuńHaniu, serdecznie dziękuję: ;) Zdjęcia to ciągle jeszcze metoda prób i błędów, ale można już moje poczynania można opisać słowami, że wiem, w którym kościele dzwonią. ;)
UsuńCiekawy przepis, chętnie wypróbuję, rybki trzeba jeść:)
OdpowiedzUsuńDzięki, Nemi! Dużą zaletą tego dania jest jego prostota i łatwość przygotowania. ;)
UsuńBez grzanek, to fajne dietetyczne danie. Za to z grzankami pyszniejsze;-)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, trudno byłoby stwierdzić, czy z grzankami smaczniejsze, bo samo też smakuje świetnie. ;) Dziękuję Ci! ;)
UsuńJeśli smakuje tak jak wygląda, to się nie dziwię Mamie, że tak się zajadała;) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki, Ewa! ;)
UsuńPiękne zdjecia, cudownie smakowicie się prezentuje ta rybka. I jak kolorowo do tego:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Majana! Zachęcam do zrobienia, to takie rodzinne, proste danie. ;)
UsuńRybka w rybce;)) Pysznie było:) dziękuję!
OdpowiedzUsuńFajnie sie prezentuje Twoja rybka i wierze, ze mamie smakowala :)
OdpowiedzUsuńKarolka, Ela - Wam też dziękuję i do następnego razu! ;)
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń