Bardzo lekkie, łagodne, kolorowe danie. Idealne jako przekąska, ale też danie główne, jeśli ktoś uważa na kalorie. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż w daniu obiadowym lub na grillu. W tym warzywnym "spaghetti" zwykła marchewka i pozbawiona wyrazistego smaku cukinia objawiają swoją łagodność i lekkość, a jednocześnie mogą stanowić pełnowartościowy i niskokaloryczny posiłek.
Idealne na lato!
Składniki na 2 małe porcje:
- 1 duża marchewka
- 1 cukinia
- 1 mała cebula lub szalotka posiekana
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 duża łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka octu balsamicznego jasnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek, pietruszka lub ulubione świeże zioła do dekoracji
2. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, smażyć cebulę i czosnek aż się zeszkli, uważając, aby nie przypalić. Dodać cukier i mielone migdały, chwilę jeszcze smażyć, wlać ok. 1/2 szklanki wody, dodać marchewkę, przykryć, dusić ok. 3 min na niewielkim ogniu.
3. Dodać ocet, przyprawić, dodać paski cukinii, przemieszać, ponownie przykryć i dusić jeszcze ok. 1 minuty. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, ewentualnie łyżeczkę oliwy. Wyłączyć ogień, wsypać połowę parmezanu i połowę orzeszków. Przemieszać, przykryć na kolejną minutę. Podawać posypane szczypiorkiem lub innymi świeżymi ziołami, pozostałym parmezanem i orzeszkami piniowymi.
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńczęsto robie takie warzywne "spaghetti" tylko z surowych warzyw
I takie obiady to ja rozumiem! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
widzę, że wracasz do blogowania! GG już nie używam, ale może na skypie się zgadamy? jakby coś to pyza_68 :)
OdpowiedzUsuń