poniedziałek, 27 lutego 2012

Babka pomarańczowa



      Dziś publikuję przepyszną, kruchą i mięciutką jak puch babkę pomarańczową, którą na wspólne pieczenie zaproponowała Ania. Bardzo jej dziękuję za udostępnienie tego przepisu, bo jest po prostu doskonały. Ja dodałam jedynie więcej soku pomarańczowego i więcej skórki z pomarańczy i przez roztargnienie nie ubiłam piany z białek, a dodałam od razu całe jajka. Niezależnie od tego babka i tak wyszła wspaniała, przy tym szybko się ją robi;  gorąco polecam wszystkim i myślę, że będzie to idealna babka na Wielkanoc. Razem ze mną piekły:
Midnighht Spoon http://www.midnightspoon.com/   


Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 2 -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka cukru pudru
  •  4 jajka
  • skórka otarta z 2 z pomarańczy
  • 1/2 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy


1. Utrzeć margarynę/masło z cukrem, dodać po jednym jajku oraz sok. 
2. Przesiane mąki połączyć za pomocą trzepaczki z proszkiem i skórką pomarańczową. Dodać do ciasta i ucierać ok 4 min. 
3. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 45-55min. w temperaturze 175°C, do "suchego patyczka".
4. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce przez ok. 10 minut. Nakłuć babkę dość gęsto drewnianym patykiem do szaszłyków lub wykałaczką, polać lukrem lub nasączyć ponczem.
  .

Poncz: 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek soku z pomarańczy 
  • 5 łyżek białego wina półsłodkiego lub szampana ewentualnie 3 łyżki rumu lub wódki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Składniki dokładnie wymieszać i łyżeczką polewać jeszcze ciepłą babkę. 
Kroić po całkowitym wystygnięciu.

50 komentarzy:

  1. Cudna ta babeczka:) A ta zieleń wokół... :) Ślicznota:) Dziękuję za miłą zabawę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak pięknie, jak pomarańczowo, pysznie:) dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No jak zwykle wszystko wygląda idealnie :) Trzecie zdjęcie bardzo mi się podoba :) Było mi niezmiernie miło "babkować" z Panią Prezydentową :D :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Wam dziewczyny dziękuję! Wy wiecie, jaka ta babka jest dobra! ;)

      Usuń
  4. Niesamowity kolor! Zapiszę sobie przepis i może rzeczywiście zrobię na Wielkanoc :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo gorąco polecam. To idealna babka. ;)

      Usuń
  5. Ale superowa babka! No piękna Ci wyszła - kolorek niesamowity, a do tego widać, że jest mega wilgotna i puszysta. I na pewno smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest właśnie tak, jak piszesz, Aniu. Kolor zawdzięcza sporej ilości soku pomarańczowego i skórce. Dziękuję Ci! ;)

      Usuń
  6. Uwielbiam pomarańczowe ciasta, a ta babka dodatkowo wygląda obłędnie. Prosta i łatwa w przygotowania kolejne plusy. Przepis już w zakładkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, a pochwal się, jak upieczesz! ;) Pozdrowionka ciepłe!

      Usuń
  7. zapowiada się fajnie, może faktycznie na wielkanoc....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się skusisz, jestem pewna, że będzie Ci smakować. ;)

      Usuń
  8. Piękna ta Twoja babka, taka idealnie pomarańczowa na zewnątrz i w środku i ten lukier z szampanem...;) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewcia, poncz z szampanem, bo tak się (nie)szczęśliwie złożyło, że nie miałam innego alkoholu w domu (chciałam dać rum...)! ;)

      Usuń
  9. Piękna babka..i piękne zdjęcia...dzięki za wspolne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  10. Skoro jest jak puch, to ja biorę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bierz i sprawdź! ;) Dziękuję za wizytę. ;)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Prawda? ;) Dziękuję Ci za komentarz. ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  12. Świetna babeczka! :)
    Ma piękny kolor i musi być pyszna.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrowionka ciepłe, Majanka! Oj, jest idealna i w smaku i w strukturze ciasta. ;)

      Usuń
  13. Fajnie CI wyszla :) Ja tez wrzcuilam cale jajka bez bicia piany ;) Ale po prostu nie milam czasu na bicie pianya io tak wyszla :) To pewnie zasluga swietnego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahah, właśnie, ja tak przepis przeczytałam, sierota! ;) Na szczęście właśnie wyszło super. Ale połowę czasu pieczenia spędziłam z nosem przy szybie piekarnika! :D

      Usuń
  14. Piękne zdjęcia pysznej babki :)
    Dziekuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie wygląda, nabrałam na nią ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ochota Cię nie opuści skutecznie! Pozdrawiam! ;)

      Usuń
  16. Kasiula!! piękna babka :) świetną akcję miałyście!! zrobiłaś piękne zdjęcia! :) porywam kawałek babeczki!

    Ps. patrzę na taką babeczkę i zastanawiam się "dlaczego jeszcze nie mam foremki na babkę z kominkiem?" :) muszę kupić! buziaczki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, koniecznie kup sobie taką foremkę, ciasto równomiernie się w niej piecze i babka ma więcej smakowitej skórki. ;) A akcję miałam opuścić ze względu na dużą aktywność wspólnego gotowania w zeszłym tygodniu! Na szczęście się zmobilizowałam... Babka wyszła prawie idealna, tylko ma jedną wadę - niestety, nie ja ją wymyśliłam! :D Buziaki!

      Usuń
  17. wygląda na bardzo smakowitą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę jedynie zapewnić, że właśnie taka jest! Dziękuję za wizytę i komentarz. ;)

      Usuń
  18. Piekny kolor, samo slonce. Zjadlabym kawaleczek takiej babki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Chyba mam de ja vu :D Sajgonki tu, sajgonki tam i podobnie z babką pomarańczową ;) Fajne te spiski kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spiski kulinarne, świetna nazwa, bardzo mi się podoba, mogę przejąć? :D
      serdeczne dzięki i pozdrowienia! ;)

      Usuń
    2. A pewnie, możesz! ;)
      Dodam jeszcze, że bardzo mi się podoba cała babkowa sesja fotograficzna! :)

      Usuń
  20. Piekny kawał baby na talerzyku mmmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ooo, jaka piękna, taka pomarańczowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Na coś takiego mam właśnie ochotę :)
    Piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniale wygląda! :) I ten piękny, intensywny kolor :D Bardzo mi było miło wspólnie piec.

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaki kolor!! Wygląda pysznie!!! Powiem szczerze niech tylko znajdę formę do ciasta i robie !! Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  25. wygląda znakomicie!:) a jaki kolor!:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Kasia, ta babka wygląda bosko, pięknie się upiekła. Chyba się zabiorę za nią w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Babka pierwsza klasa :) muszę i ja taką upiec :) kusi bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Muszę upiec taką babkę, może przywołam nią wiosnę. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wiosenny kolorek :-)
    Udała Ci się babka, oj udała!

    OdpowiedzUsuń
  30. Kochani, cieszę się niezmiernie, że babka wychodzi i smakuje. Anonimowi Komentatorzy - proszę przynajmniej o podpis, w przeciwnym razie Wasz komentarz nie zostanie opublikowany, choćby i zawierał najpiękniejsze komplementy! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Dziękuję za przepis,upiekę ją na Wielkanoc,już czuję ten zapach...Może uda mi się kupić likier pomarańczowy do ponczu,wtedy będzie mega pomarańczowa.

    OdpowiedzUsuń
  32. Dziekuje za przepis wlasnie 2 upieklam. ;-) pychotka
    Pozdrawiam kasia.

    OdpowiedzUsuń
  33. Właśnie zrobiłam na jutro dla rodzinki wyszła puszysta i przepyszna...nie dołożyłam tylko skorki pomarańczowej bo jej nie lubię :-)))))Dziękuje za przepis.-))))Arletta

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...