Te ciasteczka piekłam już 3 razy! Po pierwsze dlatego, że są to jedne z pyszniejszych ciastek, jakie jadłam, po drugie - oczywiście: zniknęły ponownie w tajemniczych okolicznościach, po trzecie: bo za pierwszym razem zużyłam na całą turę galaretkę żurawinową, a koniecznie chciałam, żeby były dwukolorowe, po czwarte... za drugim razem okrutnie mi się przypaliła druga blacha i nie mogłam przeboleć straty! :)
Ciastka są cudne, można jeść jeszcze ciepłe, wtedy nuta marcepanu jest bardziej wyczuwalna, lub za parę dni, wtedy są niezwykle kruchutkie i rozpływają się w ustach. Warto zadać sobie trud, bo i roboty jest przy nich trochę! Ale pocieszę niewprawnych, że ja jako bardzo początkująca dekoratorka ciastek (:P) jakoś dałam sobie radę... No, nie są doskonałe, ale wierzę, że wszystko przede mną! :)
Przepis pochodzi z książeczki wydawnictwa Happy Books z serii Essen&Genießen pt: "Plätzchen", notabene kupionej w lutym za 1 €! ;)
Składniki:
- 250 g mąki
- 50 g mielonych migdałów bez skórki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 50 g masy marcepanowej
- 1 jajko
Ozdobny brzeżek z marcepanu:
- 250 g masy marcepanowej
- 1 jajko
- 50 g cukru
Ponadto:
- 100 g galaretki żurawinowej (można dać dżem lub konfiturę wiśniową lub z czarnej porzeczki)
- 100 g galaretki jabłkowej lub innej żółtej lub pomarańczowej (dałam mandarynkową)
1. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia wsypać do miski, dodać miękkie masło, 120 g cukru, jajko i 50 g marcepanowej masy, pokruszonej w rękach. Wyrobić szybko gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 2 h w lodówce.
2. W tym czasie wymieszać za pomocą miksera pozostały marcepan z jajkiem i cukrem na masę bez grudek, następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego z szeroką, ząbkowaną końcówką.
3. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Połowę ciasta pozostawić w lodówce, drugą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać ciastka foremką - średnim serduszkiem i kłaść w odstępach 1 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masą marcepanową ozdobić brzegi (trzeba dość sporo jej kłaść, łatwiej się wtedy ozdabia ciastka). Ciastka piec na średnim poziomie piekarnika przez 12-15 minut (trzeba pilnować, gdyż marcepan szybko się przypieka!).
4. Wyjąć upieczone ciastka i wystudzić. Konfiturę, dżem lub galaretkę podgrzać w garnku - każdy rodzaj osobno (konfiturę lub dżem należy następnie dokładnie zmiksować przetrzeć przez sitko!) lekko ostudzić i ciepłą nakładać na środek serc, rozprowadzając równomiernie.
UWAGA: Ciastka pozostawiamy przez pierwszą dobę na papierze, żeby galaretka dokładnie stężała i odparowała - nie chowamy ich do pudełek, gdyż wchłoną całość wilgoci z galaretki i będą mokre i miękkie.
Muszą smakować przepysznie!
OdpowiedzUsuńpiękne są!!!!
OdpowiedzUsuńwyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńurocze te ciasteczka! bardzo lubię marcepan a to, że są takie kolorowe jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia co najmniej dwóch!:)
OdpowiedzUsuńJakie małe pięknotki. Podobaja mi się :)
OdpowiedzUsuńIdealne do kawy. I wdzieczne ciasteczka..bo..szybko znikaja:)
OdpowiedzUsuńAle śliczne!!!! Przemawiają do mnie:)
OdpowiedzUsuńJezuniu jakie piękne:)
OdpowiedzUsuńŚliczne, takie to można na choinkę powiesić:)
OdpowiedzUsuńKurcze, wyglądają niesamowicie! :)
OdpowiedzUsuńśliczności, bardzo ładne są :)
OdpowiedzUsuńserduszka są urocze.
OdpowiedzUsuńŚliczne i zdjęcia i ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńPiękne! ;)
OdpowiedzUsuńMam pytanie? Czy ten dżem bądź konfitura nie będą zbyt rzadkie po ułożeniu na ciastkach, nie trzeba ich zagęścić żelatyną? Proszę o info
OdpowiedzUsuńtereska - nie, żelatyną zagęszczać na pewno nie trzeba, ja nakładałam przestudzony po 1 łyżce na ciastko, nie wylewał się poza ciastko dzięki brzegowi z marcepanu. Zresztą nawet ciepły, przetarty dżem nie ma bardzo rzadkiej konsystencji, przynajmniej mój nie miał. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić masę marcepanową, pochodziłam po sklepach i nie mogłam jej nigdzie znaleźć.
OdpowiedzUsuńW Polsce podobno pojawiała się w Bomi, Aldi, Kuchniach Swiata, Almie, Piotrze i Pawle; można też na Allegro lub po prostu samemu zrobić - np. z tego przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe49490.html
OdpowiedzUsuń