Troszkę inny sos do makaronu. Prażone, a następnie duszone w sosie pomidorowym warzywa, które pozostają lekko chrupkie i pełne smaku. Proste i jednocześnie wyjątkowe danie, które można przygotować w niespełna 40 minut. Można podać z makaronem o dowolnym kształcie, najsmaczniejsze jednak, moim zdaniem, z jakimś drobnym lub cienkim, jak np. spaghetti.
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti lub innego drobnego lub ciekiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia + do skropienia makaronu
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 czerwona cebula
- 1/2 małej cukinii
- 1 papryka dowolnego koloru
- 1/2 małego bakłażana pokrojonego na plastry o grubości 1cm
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- kilka igieł rozmarynu, roztartych nożem
- 500 ml przecieru pomidorowego lub 400 g pomidorów (pokrojonych) z puszki wraz sokiem
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 4 łyżki siekanej natki pietruszki
- 150 g sera mozzarella
- starty parmezan (do posypania)
1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy skrapiamy oliwą, trzymamy w cieple. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę w małe paski lub kostkę, cukinie w ćwierćplasterki. Czosnek i cebulę siekamy. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę.
2. Rozgrzewamy mocno patelnię o grubym dnie. Plastry bakłażana smarujemy oliwą (ok. 1 łyżka) za pomocą pędzelka i kroimy w słupki ok. 3x1cm. Wrzucamy bakłażana i prażymy do zbrązowienia, cały czes mieszając. Wyciągamy na ręcznik papierowy i odstawiamy.
3. Wlewamy na patelnię 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż się zeszkli, dorzucamy warzywa (oprócz cukinii i bakłażana), zwiększamy gaz i prażymy 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy cukier, zioła prowansalskie, lekko posypujemy solą i prażymy kolejne 3 minuty.
4. Wlewamy przecier pomidorowy, pokrojoną cukinię i bazylię, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 5 minut Wyłączamy ogień, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy połowę podsmażonego bakłażana i zostawiamy na ciepłym palniku ok. 2-3 minuty.
5. Na talerze nakładamy makaron, posypujemy kostkami mozzarelli, polewamy sosem warzywno-pomidorowym, posypujemy prażonym bakłażanem, natką pietruszki i startym parmezanem. Smacznego! ;)
Rewelacyjna propozycja! Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńMuszę takie spaghetti wypróbować, te warzywa mnie intrygują :)
OdpowiedzUsuńnawet nie zastanawiam się jak smakuje bo nie mogę się napatrzeć na zdjęcie - takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńO mamo! Jak to pięknie wygląda :D
OdpowiedzUsuńCudne danie
OdpowiedzUsuńJak tu u Ciebie pięknie, kolorowo :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, uwielbiam takie dania.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię! Świetne danie.
OdpowiedzUsuńapetyczne i kolorowe
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie bardzo to Twoje spaghetti
OdpowiedzUsuńZestaw warzyw w tym daniu jest imponujący,mogę takie smaczności to ja mogę jeść nawet 5x dziennie:)Zdjęcia bardzo zachęcające patrząc na nie widać normalnie prawidłową twardość makaronu Kasiu ja myślę że powinnaś zająć się fotografią na poważnie:)
OdpowiedzUsuńJakie ma soczyste kolory:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności mmmmm.Samo zdjęcie już bym zjadła hihi ;)
OdpowiedzUsuńPisałam ci maila.Nie odebrałaś ?
Po prostu dalej się mecze wiesz o co chodzi prawda ? :-) Buziaki mua:***
smakowitości same u Ciebie widzę!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię makarony... wczoraj szybko po pracy zajadaliśmy z szybko przygotowanym sosem bolońskim... bardzo fajny pomysł z Twojej strony na pozostawienie warzyw chrupiących. Często w pośpiechu lub po prostu nie pilnując rozgotowuję warzywa ;) ale cii... pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńZa makaronem nie przepadam, ale te warzywa, to bym chętnie wyjadła :-)))
OdpowiedzUsuńjakie kolorowe ,pieknie podane danie,az mi sie makaronu zachcialo:)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia i piękne kolory-podziwiam:) a danie wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń