sobota, 17 września 2011

Sok pomidorowy


                             Bardzo lubię sok pomidorowy, a szklanka takiego soku własnej roboty w niczym nie przypomina koncetratowego w smaku soku z kartonu. Bez dodatku wody, polepszaczy smakowych, z pomidorów, które wyrosły na sandomierskiej ziemi... 
Zrobiłam sok-bazę, który będę mogła po otwarciu doprawić dowolnie, ząbkiem czosnku, sosem tabasco, octem balsamicznym lub szczyptą chili. Zróbcie sobie chociaż parę słoików, póki są pomidory! ;)

Domowy sok pomidorowy


Składniki:
  • 5 kg dojrzałych pomidorów
  • sól (ja dałam 2,5 łyżki na 5 kg , ale wszystko zależy od smaku pomidorów)
  • cukier (u mnie 1,5 płaskiej łyżki, podobnie jak z solą, trzeba doprawić wg uznania lub nie dawać wcale)

Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do dużego garnka o grubym dnie, dusiłam na niewielkim ogniu ok. 60 minut, następnie przetarłam przez sito, postawiłam sok na ogniu, zagotowałam i doprawiłam. Gotowałam kolejne 5 minut, gorący wlewałam do wyparzonych słoików i ustawiałam do góry dnem na ściereczce do całkowitego ostygnięcia.


Przepis zgłaszam do akcji: 

5 komentarzy:

  1. O matko, jak ja lubię taki sok!! Ten smak... jest niepowtarzalny!! Pycha!
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Soczek wygląda wspaniale :)
    Super pomysł na nie-słodki sok domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za sokiem pomidorowym nie przepadam, ale za to podobają mi się zdjęcia, Kasiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie mój ulubiony !!!! Piekne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tegoż właśnie na dzisiaj szukałam!

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.