wtorek, 6 września 2011

Pieczarki zapiekane z czosnkiem (Champinones al ajillo) - Tapas

      
                    Kolejny rozdział z cyklu - tapas. Bardzo lubię przekąski i wymyślanie nowych sprawia mi wielką przyjemność. Właściwie wszystko może stać się  tapas i wcale nie muszą to być stricte hiszpańskiego pochodzenia potrawy. Oczywiście lubię, gdy nawiązują do tradycji hiszpańskiej, ale nie jest to obowiązkowe i nawet kawałki pieczonej piersi czy gulasz z wczorajszego obiadu doskonale nadają się na tapasy.
Ale zapiekane z czosnkiem pieczarki to bardzo tradycyjne hiszpańskie tapas - obowiązkowo do wypróbowania! :)


Składniki:
  • 250 g pieczarek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 6 niedużych liści laurowych lub 4 duże
  • grubo zmielony pieprz (ok. 1 pełnej łyżeczki)
  • sól
  • oliwa z oliwek, lub olej słonecznikowy
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1. Czosnek pokroić w drobną kostkę (nie siekać!). Pieczarki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, duże przekroić na połówki, mniejsze pozostawić w całości, rozłożyć do żaroodpornych glinianych miseczek (najlepiej cazuelas) razem z liśćmi laurowymi, posypać czosnkiem i pieprzem, lekko posolić, skropić obficie oliwą z oliwek lub olejem. 
2. Wstawić na 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 220° i zapiekać następne 5 minut. Podczas pieczenia kilka razy przemieszać pieczarki. Posypać natką pietruszki, natychmiast podawać w miseczkach, w których się zapiekały. Koniecznie z białym pieczywem i aioli.


6 komentarzy:

  1. Fajne te Twoje tapas:) dawno też nie pisałyśmy miło że już jesteś.A butelka to mi w spadku po jakimś płynie do kąpieli została ,wymyłam i w zmywarce wyprałam i zapach znikł:)Pozdrawiam i do uczytania i upisania się na durszlaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko wygląda znakomicie, chętnie spróbowałabym takich pieczarek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym z przyjemnością tak przyrządzone pieczarki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tyle smaków.. kolorowych, pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż czuję zapach tych pieczarek...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczarki wygladają obłednie :-) Super !!!

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...