Przepyszny koreański prażony ryż z kapustą kimchi i warzywami. Obowiązkowo obsypany prażonymi jasnymi i czarnymi ziarnami sezamu. Prawdziwa feeria smaków w jednej potrawie, niezwykle prostej w przygotowaniu, trzeba tylko wcześniej zrobić pastę-bazę i mieć gotowe kimchi. Przepis na kimchi podawałam TUTAJ, a pastę możecie zrobić sami z poniższego przepisu lub kupić w sklepie azjatyckim gotowy fix. Obowiązkowa pozycja dla osób, które kochają kuchnię wschodnią.
Koreański prażony ryż z kimchi
Składniki pasty:
- 1 szalotka
- 1 papryczkachili czerwona
- 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka pasty miso (można pominąć)
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej
- 1 łyżka pasty sezamowej (można pominąć)
- 1 łyżka octu ryżowego lub octu ciemnego balsamicznego
- 2 łyżki soku z kimchi lub z kapusty kiszonej
- 1/2 łyżeczki soli
Szalotkę, imbir, papryczkę i czosnek posiekać, wrzucić do moździerza, rozbić na papkę i połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać, odstawić. Można też zwiększyć proporcje i zmiksować wszystko w blenderze. Pastę można przechowywać ok. 6-u tygodni w lodówce w zamkniętym słoiczku.
Składniki potrawy:
- cała pasta-baza (ok. 40-50 g)
- 400 g ryżu jaśminowego
- 2 łyżki oleju kukurydzianego lub innego do smażenia o neutralnym smaku
- 100 g piersi kurczaka
- 50 g kimchi z sokiem
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 4-5 łyżek ziaren jasnego i 1 łyżka ziaren ciemnego sezamu,
- posiekany szczypiorek, zielona kolendra
- schłodzone kimchi w małych miseczkach jako dodatek do gotowego ryżu
1. Ryż ugotować w tzw. dużej wodzie na półtwardo", odcedzić i pozostawić na siecie, aby dobrze się odsączył.
2. Na dużej i głębokiej patelni lub w woku uprażyć ziarna jasnego sezamu, uprażone przełożyć do małej miseczki.
3. rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, podsmażyć na dużym ogniu, wrzucić kurczaka, smażyć krótko do lekkiego zrumienienia, dorzucić warzywa, podsmażyć minutę, dorzucić kimchi, również podsmażyć cały czas mieszając.
4. Dodać pastę, mieszając rozprowadzić na warzywach i mięsie, smażyć 2-3 minuty.
5. Dodać ryż, smażyć mieszając jeszcze kilka minut.
UWAGA: Od momentu wrzucenia cebuli cały etap smażenia nie powinien przekroczyć 10-12-u minut! Wok lub patelnia powinny być dobrze rozgrzane, ogień podczas smażenia dość duży. Trzeba też przez cały czas mieszać, najlepiej za pomocą szerokiej, drewnianej łopatki do ryżu.
6. Rozłożyć na talerzach, obficie obsypać jasnym i ciemnym sezamem, zieloną cebulką i zieloną kolendrą. Podawać z kimchi i resztą ziaren sezamowych.
Dosyć skomplikowane, jak większość przepisów kuchni koreańskiej z jakimi się spotkałem, ale efekt na pewno wynagradza trud :)
OdpowiedzUsuńwidać że juz na dobre wróciłaś :)
OdpowiedzUsuńkiedy jakies wspólne gotowanie?
Jadalnepijalne - No tak, a mnie się to takie proste wydaje. ;))) Chociaż jeśli przygotujemy sobie wszystko wcześniej, naprawdę całość nie trwa dłużej, jak 30 minut, razem z gotowaniem ryżu! :)
OdpowiedzUsuńCo prawda niektórych składników jeszcze nie miałam możliwości spróbować, ale chętnie zjadłabym takie danie:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na wykorzytanie kimchi.
OdpowiedzUsuńTak przeglądam Twoje posty, przeglądam, przeglądam i...z każdym zdjęciem jestem coraz bardziej głodna, a to straszne, bo już prawie północ i pora kolacji dawno minęła ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pasja na talerzu - cieszę się, że Ci się spodobało, wpadaj częściej! :)
OdpowiedzUsuń