Przepis na krupnik, który robię od lat. Prawdziwy polski krupnik, który smakuje warzywami i kaszą. Bez zbędnych smaków niepotrzebnych przypraw i ziół. Przaśny, ubogi, ale bardzo dobry. Wypróbowany na własnych i obcych dzieciach, które z reguły nie przepadają za tą zupą. ;) Tradycyjny w smaku, ale troszkę nowatorski w wykonaniu, które podpatrzyłam u kogoś z dalszej rodziny i od kogo wiele się nauczyłam w kwestii gotowania.
U mnie w domu rodzinnym nie jadało się krupniku, we własnej kuchni robię go bardzo często od jakichś 12-tu lat. ;)
Do ugotowania zupy potrzebujecie max. 40 minut.
Składniki:
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej
- 2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego (można też po prostu wrzucić 2-3 skrzydełka)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 mała pietruszka w korzeniu
- 1 mały kawałek selera
- 1 cebula
- 1 marchewka
- pieprz, sól do smaku (można dodać łyżeczkę przyprawy typu vegeta, ale niekoniecznie)
- natka pietruszki
1. Kaszę płuczę w garnuszku, 2-3 razy zmieniając wodę.
2. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i prażę na nim osączoną kaszę, cały czas mieszając, aż ziarenka wyraźnie się podpieką na lekko brązowy kolor - dzięki temu kasza i wywar będą smakować niepowtarzalnie.
3. Do wrzącego bulionu wrzucam uprażoną kaszę, nastawiam na średni ogień i wrzucam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, w drobną kostkę selera, cebulę i pietruszkę. Gotuję pod przykryciem do miękkości, ok.20-30 minut.
4. Na koniec wrzucam startą na tarce jarzynowej marchewkę, przyprawy, gotuję ok. 5 minut.
5. Rozlewam do talerzy, posypuję natką pietruszki.
a ja sie do krupniku przekonac nie mogę, chociaż moje dziecię bardzo lubi :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię. Świetne zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam krupnik i narobiłaś mi ochoty....chyba ugotuję jutro:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krupniczek... ale najbardziej lubię taki z pęczakiem :)
OdpowiedzUsuńDo krupniku, to nikt mnie nie przekona. Nawet, jeśli będzie to krupnik Prezydentowej! ;-)) Ale za to bardzo podoba mi się trzecie zdjęcie :-)
OdpowiedzUsuńa ja polecam 3 grzybki suszone na początek wrzucić :) ale nie więcej, dla mnie wtedy właśnie krupnik staje się najlepszym z możliwych :)
OdpowiedzUsuńKrupnik jest bardzo dobry.Użyłam mrożonej włoszczyzny( sama robię).Przepis trafił do mojej księgi sprawdzonych i polecanych przepisów.
OdpowiedzUsuńKrupnik bardzo dobry.Polecam.
OdpowiedzUsuń