Bardzo lubię sok pomidorowy, a szklanka takiego soku własnej roboty w niczym nie przypomina koncetratowego w smaku soku z kartonu. Bez dodatku wody, polepszaczy smakowych, z pomidorów, które wyrosły na sandomierskiej ziemi...
Zrobiłam sok-bazę, który będę mogła po otwarciu doprawić dowolnie, ząbkiem czosnku, sosem tabasco, octem balsamicznym lub szczyptą chili. Zróbcie sobie chociaż parę słoików, póki są pomidory! ;)
Domowy sok pomidorowy
Składniki:
- 5 kg dojrzałych pomidorów
- sól (ja dałam 2,5 łyżki na 5 kg , ale wszystko zależy od smaku pomidorów)
- cukier (u mnie 1,5 płaskiej łyżki, podobnie jak z solą, trzeba doprawić wg uznania lub nie dawać wcale)
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do dużego garnka o grubym dnie, dusiłam na niewielkim ogniu ok. 60 minut, następnie przetarłam przez sito, postawiłam sok na ogniu, zagotowałam i doprawiłam. Gotowałam kolejne 5 minut, gorący wlewałam do wyparzonych słoików i ustawiałam do góry dnem na ściereczce do całkowitego ostygnięcia.
Przepis zgłaszam do akcji:
O matko, jak ja lubię taki sok!! Ten smak... jest niepowtarzalny!! Pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:)
och ty brutalu.............
UsuńSoczek wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na nie-słodki sok domowej roboty :)
Za sokiem pomidorowym nie przepadam, ale za to podobają mi się zdjęcia, Kasiu :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mój ulubiony !!!! Piekne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńTegoż właśnie na dzisiaj szukałam!
OdpowiedzUsuńDzis sama zrobilam 8litr
OdpowiedzUsuń