niedziela, 5 lutego 2012

Biała kiełbasa z chili i cebulą zapiekana w piwie i miodzie


                  Zapiekaną białą kiełbaskę w modzie i musztardzie zobaczyłam pierwszy raz u Oli i chociaż biała kiełbasa nie należała do moich przysmaków, tak bardzo zaciekawił mnie przepis Oli, że postanowiłam go wypróbować. Cóż mogę więcej powiedzieć...? Po prostu miałam nosa; teraz zapiekana biała kiełbasa to jedna z moich ulubionych rzeczy, jakie odkryłam w ostatnim czasie! Oli dziękuję za podzieleniem się przepisem i świetną inspirację. 
I jeszcze jedna rzecz - nie bójcie się sięgać po nielubiane składniki i produkty i eksperymentujcie, bo jak się okazuje mogą omijać Was przepyszne rzeczy! Ja nie znosiłam białej kiełbasy przez całe życie... :)


Składniki (na 2-3 porcje):
  • 6-8 cienkich kiełbasek białych dobrej jakości
  • 1 mała czerwona cebula posiekana
  • 1 papryczka chili posiekana
  • 3 łyżeczki musztardy (u mnie czeska) grubo mielonej
  • 1 duża łyżka łagodnego miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju kukurydzianego
  • szczypta soli 
  • szczypta pieprzu
  • 300-500 ml piwa jasnego 


1. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Miód rozpuścić w piwie, dodać musztardę, cebulę i chili, sól, pieprz, wymieszać lekko (może musować!). Spróbować,  razie potrzeby dodać soli lub musztardy.


2. Kiełbaski lekko ponakłuwać, obgotować we wrzątku przez ok. 8 minut. Wyciągnąć i ułożyć w płytkim  naczyniu żaroodpornym (użyłam pokrywy naczynia). Zalać kiełbaski w naczyniu mieszaniną piwa i wstawić do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę. Zapiekać 45 minut, co 15 minut obracając kiełbaski na drugą stronę (w razie potrzeby podlewać piwem). 

 
             Pod koniec zapiekania płyn powinien wyraźnie się zredukować, tworząc sos, a kiełbaski powinny być przypieczone.
            Ja podałam na obiad, z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Kiełbaski świetnie też smakują z kiszoną kapustą zasmażaną i pieczywem. Spróbujcie! :)


Uwaga: nie publikuję anonimowych komentarzy i nie odpowiadam na nie! 

28 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja :) Cieszę się, że Cię zainspirowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to przepis, który będę często robić, świetna alternatywa na wszystkie posiłki! :)Dziękuję!

      Usuń
  2. Bardzo pomysłowe danie, chętnie wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie, a nie zapomnij się pochwalić, jak upieczesz! :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. pyszna propozycja!
    ach, syta i rozgrzewająca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! I zachęcam do powtórzenia przepisu. ;)

      Usuń
  4. Ach, bardzo pysznie wygląda! Mmmm, narobiłaś mi chęci na białą kiełbaskę.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To samo napisałam Oli w komentarzu, kiedy pierwszy raz zobaczyłam! :D
      bardzo "zaraźliwa" jest ta kiełbaska! Dziękuję, Majana i serdecznie pozdrawiam! :)

      Usuń
  5. Myslałam o tym żeby dzisiaj zjeść białą kiełbasę, ale w końcu zrezygnowałam bo taka zwykła ugotowana, czy usmażona to nic ciekawego... A teraz już wiem z jakiego przepisu skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak skorzystasz, to napisz mi! :)

      Usuń
  6. A ja lubię białą kiełbasę. Chętnie spróbowałabym w takiej wersji. Kiedyś robiłam białą kiełbasę duszoną w piwie z dodatkiem cebuli, rodzynek i przypraw korzennych - też była dobra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, fajnie! :) Z rodzynek to chyba zrezygnuję, ale przyprawy korzenne brzmią jak najbardziej zachęcająco! :)

      Usuń
  7. Bardzo fajny pomysł na kiełbaskę ,inny i nie znany mi do tej pory,ale ja bardzo lubię biała kiełbaskę ,więc może któregoś pięknego dnia się skuszę albo na święta zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ucieszę się, Kasiu! ;) Pozdrowionka! :)

      Usuń
  8. Uwielbiam biała kiełbaskę. Z chrzanem lub musztarda jest po prostu bajeczna. Piekę ją zazwyczaj w piwie z dodatkiem czosnku, majeranku i kminku. Teraz spróbuję po Twojemu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło! :) A ja następną zrobię z podanymi przez Ciebie ziołami... :) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. przesmaczne musi być!:)
    K. by się ucieszył z takiego obiadu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może mu zrobisz na walentynki? :) Pozdrawiam! ;)

      Usuń
  10. Mój M byłby zachwycony takim obiadkiem!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No masz! :D Następny byłby zachwycony! A Wy dziewczyny...? ;)

      Usuń
  11. Lubię takie cienkie białe kiełbaski, ale przede wszystkim podoba mi się sposób w jaki zostały przyrządzone :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Masz genialną nazwe bloga!

    OdpowiedzUsuń
  13. Haha! :D Dziękuję bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi się podoba Twoja wersja białej kiełbasy! Też pomyślałam o kapuście, świetna!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie no do takiej kiełbaski to aż gęba sama się uśmiecha mniam,mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo lubię białą kiełbasę więc na pewno by mi smakowało takie danie

    OdpowiedzUsuń
  17. a ja robiłam w piwie i majeranku, ale Twoja wersja bardzo mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Podobne zrobiłem w zeszłą sobotę, ale bez takiej oprawy(miód,piwo).Ej, Jutro sobota , no to poczekaaamyyyy.

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.