niedziela, 17 lipca 2011

Dżem truskawkowo-ananasowy


                          Uwierzycie? Udało się kupić jeszcze truskawki i nie tylko bardzo aromatyczne, ale przede wszystkim tanie! Skorzystałam i kupiłam jeszcze 1, 5 kg z myślą o tym właśnie dżemiku. Przepis z tej samej książeczki, co pesto dyniowo-orzechowe. 
Zrobiłam, a że wyszedł wspaniały, dzielę się tą recepturą z Wami.

Dżem truskawkowo-ananasowy


Składniki:
1,5 kg truskawek
700 g ananasa pokrojonego na małe kawałki (może być z puszki, ale musi być dobrze odsączony)
3 limonki (na skórkę i sok)
0,5 kg cukru + jeszcze trochę, żeby ewentualnie dosłodzić
3 żelfixy 3:1
1 opakowanie żelatyny - to tylko w razie gdyby dżem nie chciał zastygać, a z ananasem może być różnie ;)


Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, razem z ananasem wrzucić do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, zagotować. Zmniejszyć gaz, gotować ok. 5-10 minut, wsypać żelfixy, dokładnie wymieszać. Gotować dalej ok. 3-5 minut. Spróbować, ewentualnie dosłodzić. Gorącym dżemem wypełniać słoiki, zakręcać i odstawiać do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowany dżem może stać ok. 3 miesięcy, na dłuższe przechowywanie pasteryzujemy ok. 10-15 minut. 

 Przepis zapisuję do akcji:

Akcja przetwory 2011

2 komentarze:

  1. piękny jest ten intensywny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę...nie pomyślałabym że takimiks może wyjśc a tu proszę...musze spróbować kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...