Łatwa zupa jarzynowa
Składniki:
2 l bulionu warzywnego
3-5 kulek ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
5-7 kulek pieprzu czarnego
1 cebula
2 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka w korzeniu
spory kawałek selera
garść fasolki szparagowej
kilka różyczek kalafiora
kilka brukselek
garść mrożonego groszku
(można dodać ok. szklanki gotowej mrożonki warzywnej, ale to opcja raczej na zimę)
1 serek topiony trójkącik śmietankowy lub warzywny
łyżeczka mąki
płaska łyżka vegety
pieprz, sól do smaku
Do garnka z bulionem wsypuję całe przyprawy, doprowadzam do wrzenia, wrzucam posiekaną cebulę, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, marchewkę i seler, gotuję ok. 10-u minut. Następnie wrzucam różyczki kalafiora, brukselki i fasolkę szparagową, pokrojoną na 2-3 części. Gotuję kolejne 10 minut. Do kubka wrzucam serek, zalewam niecałą chochelką gorącej zupy i rozrabiam dokładnie trzepaczką lub drewnianą gwiazdką, żeby nie było grudek. Kubek wstawiam do zimnej wody i studzę rozrobiony z wodą serek. Dodaję łyżeczkę mąki, ponownie dokładnie rozrabiam.
Do zupy wrzucam groszek, vegetę i cały czas mieszając (!) wlewam powoli rozrobioną z wodą i serkiem mąkę. Mieszając, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i pod przykryciem gotuję 6-8 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zestawiam z ognia na ok. 15 minut.
Wsypuję pietruszkę, rozlewam do talerzy, do każdym robię kleksik gęstej, kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Najlepsza na lato z warzyw z ogródka :)
OdpowiedzUsuńPYSZNA
OdpowiedzUsuń