I okazuje się że zwykłego, czerwonego buraka da się przyrządzić na kilkanaście sposobów, a gdyby akcja "Tost Burak Kawior" trwała dłużej, to pewnie i na kilkadziesiąt! ;) Dziś risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem - naprawdę wspaniałe, nietypowe i zaskakujące. Spróbujcie!
Składniki:
- 100g ryżu arborio
- 1 ugotowany burak
- na marynatę do podpieczenia buraka - 3 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego, 1 łyżeczka soli, odrobina pieprzu, zioła prowansalskie
- 50-100 g wędzonego surowego boczku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 1 cebula pokrojona w grubszą kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 100 ml wina
- kilka szpilek rozmarynu
- 1/2 l gorącego (!) bulionu warzywnego
- 1 garść mrożonego groszku
- 10-15 g startego na drobnej tarce parmezanu
- 3 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- czarny pieprz do smaku
- orzeszki piniowe, uprażone i posiekane (ewentualnie)
1. Boczek kroimy na płaską kostkę ok. 1cmx1cm. Prażymy na małym ogniu na chrupko. Przekładamy na papierowy ręcznik, odstawiamy.
2. Buraczka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy ze składnikami marynaty, przekładamy do małej foremki do pieczenia lub do pokrywy naczynia żaroodpornego, pieczemy pod grillem ok. 10-15 minut. Wyjmujemy, przekładamy na ręcznik kuchenny, odstawiamy do przestygnięcia.
3. Rozgrzewamy na sporej patelni o grubym dnie oliwę, podsmażamy lekko boczek, wrzucamy cebulę, podsmażamy na małym ogniu do lekkiego skarmelizowania.
4. Dodajemy suchy ryż, podsmażamy aż będzie szklisty i biały - 5 - 10 minut.
5. Wlewamy wino, mieszając redukujemy płyn.
6. Na patelnię wrzucamy podzielone na pół igiełki rozmarynu, uprażony boczek i stopniowo wlewamy gorący bulion; po pół chochelki - za każdym razem kiedy bulion wyparuje, dopiero wtedy wlewamy następną porcję.
Trzeba pamiętać o ciągłym mieszaniu ryżu!
7. Kiedy ryż nieco zmięknie i podwoi swoją objętość, wrzucamy groszek, upieczonego buraczka i wlewamy ostatnią porcję bulionu, mieszamy, a gdy prawie cały wyparuje wsypujemy parmezan, zmniejszamy ogień, posypujemy czarnym pieprzem i mieszamy, aż nabierze kremowej konsystencji, czyli ok. 3 minut.
Podpieczenie i dodanie buraka pod koniec przyrządzania potrawy zapobiegnie zafarbowaniu całego dania na różowo! ;)
Podpieczenie i dodanie buraka pod koniec przyrządzania potrawy zapobiegnie zafarbowaniu całego dania na różowo! ;)
Dania nie soliłam, ponieważ mój boczek był dość słony a buraczki upieczone w słonej marynacie, dodatkowo sól uwolniła się do ryżu również z bulionu.
Można podawać udekorowane skórką cytrynową, listkami rozmarynu lub posypane orzeszkami piniowymi.Przepis wygrał I miejsce w akcji:
pysznie! nie mogę się tylko doszukać informacji w którym momencie dodajesz buraka - czy dopiero przed podaniem razem z nim mieszasz risotto?
OdpowiedzUsuńNo tak, zapomniałam o nim, ;))) ale prawie dokładnie tak, zaraz umieszczę Pana Buraka z powrotem na swoim miejscu. ;)
OdpowiedzUsuńJak jeszcze umieścisz jakiś przepis z burakiem to chyba mi się żołądek skręci!!!! Takiej mi narobiłaś ochoty! Risotto wygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Nie, Asiek, na razie burakowi mówimy stanowcze NIE! Haha ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio chodzi za mną rosotto, takie proste, po prostu. A to też by mi pewnie smakowało, mmm mniam mniem
OdpowiedzUsuńhm, no faktycznie nietypowo, w Polsce jakoś na buraka patrzy się z pobłażliwością i przyrządza głównie jako buraczkową przystawkę do schabowego. A okazuje się że zupełnie niesłusznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Kasico jedna wylizałam prawie ekran ,to jest najlepszy przepis burakowy jaki do tej pory powstał,choć wszystkie też są pyszne ale to jest takie danie które jak bym miała restaurację to na pewno by było w karcie :)i jeszcze twoje caprese mniam te dwa dania są boskie:))
OdpowiedzUsuńGRATULACJE!!!
OdpowiedzUsuńGratuluję Kasiu wygranej!!! Bardzo, bardzo się cieszę!!
OdpowiedzUsuńA dlaczego ten przepis ma etykietę "bez mięsa"? Boczek się nie liczy? :-)
OdpowiedzUsuńA bo się pomyliłam... :) A bez boczku też można zrobić. :P
OdpowiedzUsuń