poniedziałek, 10 października 2011

Hiszpańskie buraczki faszerowane


              Buraczki faszerowane ryżem, jajkiem i jabłkiem. Bardzo smaczna przekąska, na którą pomysł zaczerpnęłam z hiszpańskiej "biblii" kulinarnej - "1080 Rezepte" Gabriellii i Inez Ortega. Ciekawostką jest to, że w tej ogromnej księdze znalazł się ten jeden, jedyny przepis na czerwone buraczki! :)
Wprowadziłam nieco zmian, żeby zaostrzyć i dostosować nieco do naszych gustów smak buraczków. Okazały się doskonałe i na pewno powtórzę przepis na jakimś domowym przyjęciu.


Składniki:
  • 4 duże upieczone lub ugotowane buraczki 
  • marynata do buraczków: 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy, cukier, sól, pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie i majeranek według uznania
  • 1 szalotka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 jabłka lub 1 małe
  • 80 g ryżu (ugotowanego na sypko, najlepiej typu paraboiled)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki octu białego balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki dobrego majonezu 
  • koperek do przybrania
1. Wymieszać marynatę, dodając oliwę na końcu. Buraczki obrać, obciąć wierzchy i wydrążyć ostrożnie , zostawiając ok. 0,5 cm brzeg.Za pomocą pędzelka posmarować marynatą wierzch i środki buraczków, odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
2. Miąższ buraczany posiekać, przełożyć do miski. Jajka przekroić na połówki, wyciągnąć żółtka, odłożyć, białka posiekać.
3. W misce wymieszać ryż, pietruszkę, pokrojone w drobną kostkę jabłko, szalotkę oraz białka jajek. Pospolić i popierzyć, wymieszać z łyżką majonezu.
4. W miseczce wymieszać ocet biały balsamiczny z odrobiną soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru do rozpuszczenia składników, dodać roztarte żółtka, oliwę i wymieszać na gładki sos. Wlać do miski z farszem, dokładnie połączyć.
5. Farszem napełniać buraczki, schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Udekorować pozostałym majonezem i koperkiem.

    

5 komentarzy:

  1. Oooo!! To mi się podoba! Bardzo! Lubię buraczki a takie nadziewane muszą być pyszne!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale numer! jutro zobaczysz dlaczego :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. A ostatnio się zastanawiałam czy nie zrobić na akcję buraczków z jakimś nadzieniem,żeś mnie wyprzedziła :))ale się nie gniewam bo są absolutnie piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiek- smakują nadspodziewanie świetnie i są proste do zrobienia! :)
    Kasiu - zrób swoje buraczki, jestem bardzo ciekawa wersji z Ula! :D
    Pyza - pewnie też wpadłaś na pomysł faszerowania buraczków! ;)Już nie mogę się doczekać kiedy je zobaczę! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam wersję bez jabłka i majonezu - pycha! opublikowałam u siebie. będę często wracać do tego przepisu. to musi być ciekawa książka kucharska :)

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...