Burakowych poczynań ciąg dalszy. Inspiracją do tej przystawki była lektura TEJ strony. W oryginalnym przepisie wystąpiła mozzarella, ja uznałam, że lepsze będą polskie konotacje serowe i użyłam niewędzonego oscypka.
Jeśli macie możliwość kupienia białego oscypka, zróbcie sobie koniecznie to "caprese". Smakuje fantastycznie! Chciałam tylko spróbować po zrobieniu zdjęć i po prostu nie mogłam się oderwać, dopóki nie pochłonęłam całego! ;) A przy tym tak ślicznie wygląda... ;)
Składniki:
- 1 burak ugotowany lub upieczony
- 1/2 białego (niewędzonego) oscypka ( można zastąpić twardą fetą lub innym owczym serem)
- 50 ml ciemnego octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki cukru
- duża szczypta pieprzu, majeranku i ziół prowansalskich
- sól do smaku (ja dałam bardzo niewiele, ponieważ ser był dość słony)
- skórka otarta z cytryny
- koperek i kremowy ocet balsamiczny do dekoracji
1. Zrobić sos: wymieszać w kubeczku ocet winny, cukier, sól i zioła aż do rozpuszczenia, potem połączyć z oliwą.
2. Buraka obrać, pociąć na cienkie plastry, ser także pociąć na plastry tej samej grubości. Ułożyć na przemian na talerzu w okrąg, polać sosem, odstawić na 10 minut. Posypać skórką cytrynową i udekorować kremowym sosem balsamicznym i koperkiem. Podawać z bagietką. Pyszności! :)
szalejesz szalejesz
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie i tak pewnie smakuje, a u mnie takie zwyczajne rożki tylko
Ale to ładne!!!!
OdpowiedzUsuńJa ostatnio mam ochote na buraki, bo sie skapnęłam,że bardzo rzadko goszczą na stole:(
slicznie to wygląda i pewnie smakuje:)
Margoja
co będę się rozwodzić - pyszne, proste i piękne, i tyle
OdpowiedzUsuńPięknie kolorystycznie i smakowo również.....:-)
OdpowiedzUsuńsuper wyglada kolorystycznie i pewnie smakuje swietnie:)
OdpowiedzUsuńCudne! Zakochałam się, na serio. Sama wyobraźnia już pokochała ten smak, jutro zrobię na żywca;)
OdpowiedzUsuńTeż chodziło mi po głowie zrobienie caprese z burakiem, ale znowu mnie wyprzedziłaś ;-))
OdpowiedzUsuńAle fajowe!! Strasznie musi być dobre!! Moge porcyjkę?:)
OdpowiedzUsuńPozdrówka!!
oj ale to musi byc pyszne :-)
OdpowiedzUsuńŁaaaaał, świetne caprese, super pomysł, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńFajna wariacja na temat klasycznej sałatki z pomidorów i mozzarelli, a że ostatnio przekonuję się do buraków, więc może niedługo się skuszę.
OdpowiedzUsuń