czwartek, 27 października 2011

Ciasto z chałwową polewą i bananami


                         To kolejne po szarlotce z kardamonem ciasto, które przyjechało za mną z Polski. ;) Tak, dokładnie, przyjechało ZA mną, ponieważ ten przepis spisałam sobie z miesięcznika "Ciasta Domowe" nr 9/2011. To był co prawda numer z ciastami z jabłkami na wszelkie sposoby, ale jak tylko przeczytałam przepis, wiedziałam, że to ciasto powinno być zrobione z jakimiś innymi owocami. To oczywiście tylko moje subiektywne zdanie, dyktowane smakiem, na pewno wielu osobom posmakuje takie ciasto z jabłkami, ale według mnie chałwa i jabłka jakoś nie idą w parze. Wybrałam banany. Dobrze zrobiłam, mówię Wam! :)


Składniki:
  • 1 kostka masła (miękkiego)
  • 150 g cukru + 5 łyżek (do pianki)
  • 220 g mąki
  • 7 jajek
  • duża szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy (dałam własną esencję waniliową 2 łyżki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 4 banany
  • 3 łyżki kakao
Na polewę:
  • 150 g chałwy waniliowo-kakaowej (marmurkowej)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietanki 30%


    1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 
    2. Oddzielamy żółtka od białek, białka wstawiamy do lodówki. 
    3. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. 
    4. Ubijamy masło do białości, aż stanie się puszyste (ok. 5-10 minut), następnie - cały czas ubijając - stopniowo dodajemy cukier i żółtka.
    5. Dodajemy do masy mąkę z proszkiem, krótko, ale dokładnie łączymy. Dzielimy masę na pół, do jednej dodajemy kakao, mieszamy dokładnie, wylewamy na blaszkę.
    6. Ubijamy na sztywno pianę z białek, dodając odrobinę soli. Dodajemy do ubitej piany wiórki kokosowe i 5 łyżek cukru, ubijamy, aż będzie lśniące. Wykładamy pianę na ciemne ciasto w blaszce.
    7.  Banany kroimy w plasterki, ok. 0,5-centymetrowe, delikatnie układamy "dachówkowo" na pianie, wlewamy delikatnie jasne ciasto na banany.
    8. Pieczemy w gorącym piekarniku ok. 50 minut. Zostawiamy do całkowitego przestudzenia, wyciągamy z blaszki.
    9. W garnuszku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy chałwę z masłem i śmietanką, do połączenia i uzyskania aksamitnego, gęstego płynu - cały czas mieszamy, gdyż może przywierać!. Polewamy ciasto, pozwalając, żeby polewa spłynęła na boki ciasta. Schładzamy, podajemy oczywiście do  kawy. ;)


    Przepis bierze udział w akcji:

    Bananowy song

    22 komentarze:

    1. No nie wytrzymam... :) Kolejne pyszne ciasto u Ciebie. A u mnie w domu slodyczy niet. Czy moge sie poczestowac? :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ależ oczywiście, prawdę mówiąc nie przejedliśmy przez 3 dni tej blaszki, tak ładnie wyrosło. ;) Może następnym razem wezmę nieco większą blaszkę, żeby było bardziej płaskie. ;)

      OdpowiedzUsuń
    3. Musi byc przepyszne, choc bardzo, bardzo slodkie...

      OdpowiedzUsuń
    4. Kochana Maggie - tu Cię zaskoczę, naprawadę nie jest za słodkie - zmniejszyłam proporcje cukru o 30% i jest takie jak lubię, bo naprawdę nie przepadam za przesłodzonymi ciastami. ;)

      OdpowiedzUsuń
    5. Uwielbiam takie ciasta! muszę koniecznie spróbować!

      OdpowiedzUsuń
    6. Moja Kochana, jak dobrze, że wróciłaś :)
      Już się bałam... zresztą, wiesz czego !
      Ale ciasto jest wspaniałe i jest dla mnie całkowitym wygargodzeniam i argumentem :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Dziękuję Wam za wyrazy uznania! :)
      Domi - Ty dość umiejętnie potrafisz na mnie wpłynąć, jako od początku! :)

      OdpowiedzUsuń
    8. ale poszalałaś! świetne ciasto - podoba mi się połączenie różnych składników

      OdpowiedzUsuń
    9. Ale odlotowe ciasto! Woow... Taki mini torcik :-)

      OdpowiedzUsuń
    10. Kasiu bardzo dobrze dobrałaś owoce.Bardzo mi się to ciasto podoba i chyba je w najbliższym czasie upiekę bo nie ukrywam że ta polewa z chałwy bardzo mnie intryguje:)

      OdpowiedzUsuń
    11. O matko, to musi smakować genialnie - tak właśnie wygląda. :)

      OdpowiedzUsuń
    12. Kasiu ciacho boskie !!! Daj że kawałeczek,nie bądż taka ;) A fotki super :-)

      OdpowiedzUsuń
    13. piękne! Po prostu wspaniałe to ciasto Kasiu!:)
      Pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
    14. chyba zakochałam się w polewie...

      OdpowiedzUsuń
    15. w jakiej blaszce pieczesz to ciasto w dużej prostokątnej czy mniejszej?

      OdpowiedzUsuń
    16. Helen - piekłam w niedużej właśnie 21x24, dlatego było trochę za wysokie,jak na mój gust. ;) Wzięłabym następnym razem większą, przynajmniej 22x28

      OdpowiedzUsuń
    17. to musi być niebo w gębie ;D

      OdpowiedzUsuń
    18. robiłam z jabłkami i pasują idealnie, przełamują mdły smak chałwy.

      OdpowiedzUsuń
    19. Witam

      Ciasto pyszne, nie słodkie, banany idealnie komponują się z chałwą. Mam tylko jeden problem, ciasto jest bardzo gęste, że nie można go wylać ani nawet wyłożyć.ja dodałam trochę mleka. Pani Kasiu proszę o pomoc.

      OdpowiedzUsuń

    Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
    Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...