piątek, 18 listopada 2011

Markizy Tiramisu


                      Bardzo smaczne, kruche ciasteczka z kremem. Mocno kawowe, nie za słodkie, ze śmietankowym nadzieniem. Przygotowywanie ich to sama przyjemność, ciasto jest pachnące, miękkie i łatwe w obróbce, a krem szybko się robi i łatwo nakłada. 
Można je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do kilku tygodni, trzeba tylko pamiętać, żeby stały w chłodnym pomieszczeniu, a zachowają swój smak na długo. Idealne do kawy, herbaty, a nawet kakao. ;)


Składniki: (na ok. 40 sztuk)
  • 100 g czekolady mokka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 300 g mąki (+ do podsypywania)

Krem:
  • 200 g białej czekolady
  • 6 łyżek serka mascarpone
Poza tym:
  • kakao i cukier puder do posypania


1. Czekoladę rozgrzać i lekko schłodzić, wymieszać z mąką, cukrem, żółtkiem, amaretto i mąką, zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez 2h w lodówce.
2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej lekko mąką, na grubość 0,5 cm i wycinać kółka o średnicy 3 cm (ja lubię małe ciasteczka, ale można dowolnej wielkości).
3. Kłaść kółka na 2 blachy, wyłożone papierem do pieczenia i piec 10 minut na średniej wysokości piekarnika. Po upieczeniu zdjąć z papierem z blachy i wystudzić.
4. Rozpuścić białą czekoladę, schłodzić i zmiksować z serkiem mascarpone, następnie całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Nakładać warstwą na kawowe kółko, przykrywać drugim i lekko dociskać - nadmiar kremu ściągać zaokrąglonym brzegiem łyżeczki.
5. Ułożyć z powrotem na papierze i za pomocą sitka posypać cukrem pudrem i kakao. Przełożyć do puszki lub plastikowego, szczelnego pojemnika i schłodzić 2 h w lodówce. Nie trzeba przechowywać w lodówce, ale dobrze jest trzymać te ciastka w jakimś chłodnym miejscu w domu.
Mówię Wam, pyszności! ;)


Przepis pochodzi z książeczki wydawnictwa  Happy Books z serii "Essen&Genießen - Plätzchen"

23 komentarze:

  1. śliczności ciasteczka - bardzo lubię markizy i zabawę z ich jedzeniem bo zawsze rozdzielam :D i zlizuję krem

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne ciacha!!! Chcę je mieć, ju, teraz, natychmiast!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu, Ty masz lepsze u siebie i to wszystkie! Pyza, może i wstyd się przyznać w tym wieku, ale też tak robię! ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne ciasteczka,to nadgryzione najfajniejsze,konsystencia przypomina piernik,ale to pewnie zblizenie i dlatego,pozdrawiam,Maja38.

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne ciacha.Super pomysł i z pewnością super smak, trochę więcej pracy niż przy tradycyjnym deserze tiramisu,ale to coś innego i warte pokusy!!pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam markizy...niestety zawsze kupuje:(
    musze wyprobowac Twoj przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak tak zachwalasz ,że łatwe i szybko się robi to zapiszę sobie do zrobienia ,no a poza tym wyglądają obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne markizy i bardzo przyjemna stylizacja. Miło popatrzeć na takie radosne kolory w pochmurny dzień.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne.... uwielbiam tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki Wam bardzo za przemiłe komentarze i Waszą obecność u mnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam markizy, a w wersji tiramisu bardzo zachęcają :) Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają tak kusząco! Poproszę jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają wspaniale, tak zachęcająco że muszę je upiec. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jakie urocze, zgapiam sobie pomysł na krem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. za ten krem to ja bym się dała pokroić! :o

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam wczoraj, są przepyszne :) Wyszło mi 45 markiz o średnicy 4cm ;) Do dzisiaj przetrwało 16 :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zrobiłaś i że smakowały! ;) Nam też bardzo!

      Usuń
  17. Witam, o co chodzi z tą czekoladą mokka? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, to taki rodzaj czekolady, o lekkim kawowym aromacie. Jeśli nie znajdziesz kawowej, dodaj gorzką i może łyżeczkę kawy rozpuszsczalnej lub płynnej, np.mocnego espresso.
      Pozdrawiam!
      Kasia

      Usuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...