Delikatny, bardzo smaczny gulasz z piersi indyczej z soczystymi pieczarkami i wyraźnym winnym aromatem. Bez zbędnych przypraw i mąki w sosie. Polecam szczególnie z makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;)
Składniki:
- 400 g piersi indyczej pokrojonej w grube plastry
- skórka cytrynowa
- pieprz cytrynowy
- sól
- 250 g ciemnych pieczarek
- czarny pieprz świeżo mielony
- 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 0,5 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 150 ml wina białego półwytrawnego
- szczypta estragonu
- 2 łyżki creme fraiche
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- 100 g słodkiej śmietanki 30%
1. Mięso w plastrach posypać z dwóch stron solą, pieprzem cytrynowym i skórką cytrynową i zamarynować przez noc w lodówce. Następnie pokroić w duże kawałki i obsmażyć krótko na mocnym ogniu z każdej strony.
2. Pieczarki obsmażyć tak samo na tej samej patelni, obficie posypując je czarnym pieprzem.
3. Przełożyć mięso i grzyby do garnka z wodą (0,5 szklanki) i całymi przyprawami, zagotować, zmniejszyć ogień na bardzo mały i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. po tym czasie wlać wino i nadal dusić jeszcze 30 minut. Zwiększyć nieco ogień, zdjąć pokrywkę i zredukować nieco sos.
4. Dodać creme fraiche i gotować dalej 10 minut. Dodać śmietankę i gotować do zgęstnienia, ok. 15 minut.
5. Doprawić ewentualnie, posypać natką, podawać z makaronem.
Skoro z pieczarkami to biorę w ciemno! ;)
OdpowiedzUsuńOj, podobaja mi sie te twoje obiady bardzo... To juz kolejny, na ktory z checia bym sie wprosila!
OdpowiedzUsuńAle wspaniały gulasz mmm :) Ja dzisiaj robię bitki z sosem też mmmm ;D hihi
OdpowiedzUsuńpamiętasz, jak gadałyśmy o udźcu z indyka ? - właśnie do takiego gulaszu w/g mnie byłby lepszy od piersi :-)
OdpowiedzUsuńTakie gulasze to ja lubię,i w takich ślicznych miseczkach :)
OdpowiedzUsuń