Ten makaron robiłam oczywiście dużo wcześniej, po drodze jednak były konkursy, pomidorowe i jeszcze parę innych spraw, więc zamieszczam dopiero teraz i mam nadzieję, że amatorom kurek przypomni miłe chwile. ;) Przepis powstał spontanicznie, zainspirowany zdjęciami podobnych makaronów, które pojawiały się na "Durszlaku" i nieco później zrobiłam swoją wersję makaronu spaghetti z dodatkiem kurczaka, kurek i cukinii. Bardzo smaczną wersję. ;)
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 nieduża pierś kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 100 - 150 g kurek
- 2 łyżki masła
- 2 szalotki
- 1/2 średniej cukinii
- 150 g śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 5-6 gałązek zielonej pietruszki
- sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1. Makaron ugotować al dente, odcedzić, trzymać w cieple.
2. Mięso natrzeć solą i pieprzem, usmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple (najlepiej w miseczce pod przykryciem). Na tej samej patelni podsmażyć kurki na maśle z dużą ilością czarnego pieprzu, dodać posiekaną szalotkę, posypać pieprzem ziołowym, a kiedy szalotka się zeszkli, posypać solą , posypać estragonem i mieszając smażyć 2-3 minuty.
3. Wlać śmietankę i gotować na średnim ogniu aż lekko zgęstnieje. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie ćwierćplasterki, zagotować. Usmażone mięso pokroić w nieduże kawałki.
4. Dodać ciepły makaron i posiekaną pietruszkę, zmniejszyć ogień i mieszając żeby sos dokładnie pokrył makaron. Przełożyć na talerze i od razu podawać, najlepiej z białym półwytrawnym winem. ;)
Szkoda, że jest już po sezonie kurkowym, bo chętnie zjadłabym coś z dodatkiem tych grzybów.
OdpowiedzUsuńTakie makarony należą do moich ulubionych :D
OdpowiedzUsuńchyba muszę sięgnąć w czeluście zamrażarki i wyszukać porcję kurek bo mi smaka strasznego narobiłaś - pyszny makaron!
OdpowiedzUsuńMusi smakować obłędnie .Szkoda ,że już po kurkowym sezonie
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna wersja :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!!
OdpowiedzUsuńApetycznie!
OdpowiedzUsuńO dio :)to zdjęcie z widelcem...wymiękam:) ja kurki to mogę nawet z lodami jeść:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne spaghetti :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Szkoda, że już kurek nie ma w lasach - uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie!! ojej az tak dobrze, że o tak poznej porze chetnie bym to zjadla ;)
OdpowiedzUsuńja wczoraj zabrałam sie za prace ręczne ;) zrobilam sama naszyjnik jestem ciekawa co o nim sądzisz;)
i oczywiscie ja z przyjemnościom Cie obserwuję :)
pozdrawiam, Marty
http://bemymusthave.blogspot.com/
Prezydentowa rządzi !!! Ta to potrafi zaślinić człowieka. Sam nie wiem co lepsze zdjęcia czy potrawa. Pewnie i jedno i drugie doskonałe.
OdpowiedzUsuń