piątek, 11 listopada 2011

Pomidorowa z koprem i krewetkami


                  Bardzo ciekawa, chociaż dość nietypowa zupa pomidorowa. Łączy delikatny smak i chrupkość krewetek z kremową kwaskowatością aksamitnego kremu pomidorowego z lekkim anyżkowym akcentem oraz przepięknym, wyrazistym kolorem, podkreślonym kontrastem siekanego koperku. Zupa może być serwowana na uroczyste przyjęcia, ponieważ niezwykle elegancko się prezentuje. Najlepsza serwowana w małych porcjach, żeby pozostawiała lekki niedosyt. Przepis do obowiązkowego przetestowania polecam fanom krewetek, zup i pomidorów! :)


Składniki:(porcja na 3 osoby/filiżanki)
  • 15 średnich krewetek mrożonych lub świeżych
Marynata:
  • sok z połowy cytryny
  • 1 posiekana zielona papryczka chili lub pepperoni
  • 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
Zupa krem:
  • 0,5 l bulionu (koniecznie warzywnego!) może być z kostki
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 1 duża łagodna cebula lub kawałek białej części pora
  • 2 marchewki
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 150 g krojonych pomidorów świeżych (bez skórki i nasion) lub z puszki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4-5 gałązek koperku zielonego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

1. Krewetki mrożone rozmrozić, (świeże oczyścić i umyć) odsączyć na papierowym ręczniku, wymieszać z marynatą, odstawić na pół godziny. W tym czasie pokroić koper włoski i marchew na cienkie plastry, i razem z cebulą przesmażyć 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Posolić lekko, wspyać łyżkę cukru i przykryć - dusić 5 minut na małym ogniu.
2. Bulion zagotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Do gorącego przełożyć warzywa z patelni, gotować 10 minut. Dołożyć pomidory i gotować dalej 20 minut. 
3. Całość zmiksować, dodać koncentrat, wymieszać, doprawić do smaku. Zupa powinna mieć kremową, niezbyt gęstą konsystencję.
4. Krewetki odsączyć z marynaty, rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy i smażyć krewetki po 2 minuty z każdej strony, często mieszając lub lekko podrzucając patelnią (byle nie pod sufit! ;)) Posolić i popierzyć podczas smażenia, zanim jeszcze płyn odparuje.
3. Podsmażone krewetki wrzucić do zupy, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 6 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby zupa nie przywarła do dna. Wyłączyć ogień, wrzucić posiekany koperek i przygotować małe miseczki lub filiżanki. Do każdej wrzucić po 5 krewetek i zalać gorącą zupą. Fantastyczny smak! ;)

Zupa inspirowana przepisem na zupę koprowo-pomidorową z krewetkami z książki "Zupy" Carole Clements, wydawnictwa Parragon Books

16 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje. Pomidorowej z krewetkami jeszcze nie jadłam. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. niezwykła ta twoje pomidorówka

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię krewetek, ale zupa na tych zdjęciach prezentuje się nieziemsko!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. intrygująca wersja :), chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  5. pomidorowa z krewetkami, no patrzcie!
    niezła odmiana. bardzo smakowita zresztą!


    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada na to, ze mam kolejny przepis na pomidorowa do przetestowania!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię zaglądać do Twojego bloga, więc przekazuję Ci wyróżnienie :) Znajdziesz je tutaj: http://notatnik-kuchenny.blogspot.com/2011/11/dziekuje-za-wyroznienie.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczna ,Ty to masz pomysły Kasiu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham krewetki, więc długo mnie nie trzeba namawiać do tej zupy :) Podoba mi się forma podania jej w filiżankach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu, cóż za wariacja! Kocham krewetki :)

    Przy okazji zapraszam Cię po wyróżnienie na mojego bloga:
    http://domiwkuchni.blox.pl/2011/11/Mile-wyrozninie-i-twardy-orzech-do-zgryzienia.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest taka apetyczna.Ale....? ja tylko popatrzę bo nie trawię krewetek ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiej propozycji jeszcze nie widziałam :) tylko trzeba znaleźć dobre krewetki i wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. taka zupa z krewetkami to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. zupę zjem, ale bez "robali", dobrze? :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. kolejna zupa, która mnie urzekła. Uwielbiam krewetki. Odważne i ciekawe połączenie. Całość wygląda bardzo apetycznie i widzę, że znowu trafiam na tą samą autorkę przepisu :)))
    Gratulacje - świetne pomysły !

    OdpowiedzUsuń
  16. Zauroczyła mnie ta zupa! Genialna! Zrobię na pewno

    OdpowiedzUsuń

Masz pytania, uwagi, sugestie? Napisz! Będzie mi ogromnie miło, w szczególności jeśli zrealizujesz któryś z moich przepisów. ;)
Lojalnie uprzedzam jednak, że anonimowe komentarze nie będą publikowane ani nie doczekają się mojej odpowiedzi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...